Zisk Danone v pololetí vzrostl o 6,9 procenta

28.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 28. července (ČTK) - Francouzské potravinářské společnosti Danone stoupl v pololetí provozní zisk o 6,9 procenta na 1,396 miliardy eur (33,8 miliardy Kč). Tržby se zvýšily o 8,7 procenta na 9,728 miliardy eur. Uvedla to firma, mezi jejíž značky patří Activa a Actimel, v dnešním prohlášení.

Výsledky překonaly odhady analytiků, kteří v anketě agentury Reuters očekávali zisk 1,384 miliardy eur. Danone je největším výrobcem čerstvých mléčných výrobků na světě a druhým největším producentem minerální vody. Od roku 2007, kdy firma odkoupila společnost Numico, je také výrobcem dětské výživy a speciální výživy pro zdravotnické účely.

Společnost zatím navzdory růst cen komodit a nestabilnímu ekonomickému klimatu ponechala beze změny výhled na celý rok. Tržby za celý rok se mají zvýšit na srovnatelném základě o šest až osm procent.

Potravinářské firmy v Evropě nyní bojují s rostoucími cenami kávy, mléka, obilí a ropy. Jejich růst se snaží vyrovnat úsporami a zvýšením cen produktů. Danone v průměru zvýšila ceny v první polovině roku o dvě procenta.

Danone je první velkou potravinářskou firmou z Evropy, která zveřejnila výsledky hospodaření. Konkurenční Unilever oznámí výsledky hospodaření 4. srpna a Nestlé 10. srpna.

Danone vstoupila v roce 1990 i na český trh. Navázala tehdy spolupráci s benešovskou mlékárnou, kde začala následně vyrábět jogurty. V roce 1991 v Benešově založila společnost s ručením omezením a o tři roky později se transformovala na akciovou společnost. Loni zisk firmy v Česku klesl o 12 procent na 176,6 milionu korun a tržby o desetinu na 3,4 miliardy korun

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK