Cena pojištění proti bankrotu USA je na rekordu

28.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York/Londýn 28. července (ČTK) - Náklady na pojištění amerických státních dluhopisů proti riziku jejich nesplacení vystoupily na nový rekord. Roční úvěrové swapy (CDS), které se pro účely zajištění využívají, jsou dokonce dražší než pětileté. Trh tím dává najevo, že bere v úvahu i takovou možnost, že by Spojené státy mohly své splatné závazky uhradit se zpožděním.

Trh pro nákup a prodej pojištění úvěrové spolehlivosti Spojených států není příliš velký. Denominován je v eurech a vévodí mu evropské a britské banky v Londýně. Obchodování s CDS ale podle ekonomického listu Financial Times (FT) výrazně narůstá, což je reakce na složitá jednání kolem zvýšení stropu pro zadlužení Spojených států.

"Trh amerických úvěrových swapů je mnohem méně likvidní, než v případě jiných trhů státních cenných papírů a jejích derivátů," upozorňuje analytik finančního ústavu Credit Suisse Ira Jersey. "Až donedávna si totiž nikdo nemyslel, že riziko platební neschopnosti Spojených států je tak vysoké," dodal.

Pokud si někdo koupí CDS a naplní se jeho očekávání, tedy že daný stát neuhradí splatné závazky z dluhopisů, pak mu prodejce CDS musí vyplatit kompenzaci. U ročních CDS je teď cena na 90 bazických bodech, což znamená, že pojištění investice ve výši deseti milionů dolarů (asi 168 milionů Kč) stojí 90.000 dolarů (asi 1,5 milionu Kč) ročně.

Nejaktivněji se zpravidla obchoduje s pětiletými swapy, které bývají i dražší. To je dáno tím, že odhadnout, jak budou za pět let vypadat finance daného státu, je složitější, než když se odhaduje pouze rok dopředu. Vyšší je pak u delších splatností i riziko, a tedy i cena pojištění.

V případě Spojených států ale teď nastala situace, ke které dochází jen zřídka. Pětileté swapy se totiž prodávají jen asi za 65 bodů, takže na pojištění stejné desetimilionové investice do státních dluhopisů stačí jen 65.000 dolarů ročně. Aby byly roční swapy dražší než pětileté, to se stalo v případě Spojených států vůbec poprvé.

Američtí politici se nemohou dohodnout na úsporách ve státním rozpočtu, které by jim umožnily zvýšit limit pro zadlužení. Ten v současné době činí 14,3 bilionu dolarů (asi 240,4 bilionu Kč) a vyčerpán byl už v květnu. Poslední termín, do něhož je třeba limit zvýšit, byl stanoven na 2. srpna. Pokud nebude ani do té doby zvýšen, Spojené státy zřejmě budou muset začít omezovat některé platby.

U splatností státních dluhopisů se zpravidla čeká tři dny, zda dlužník své závazky nevyrovná. Pokud ne, ratingové agentury Spojené státy označí za platebně neschopnou zemi. V té chvíli se stávají splatné rovněž úvěrové swapy CDS.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK