Stávka těžařů zlata v JAR asi ohrozí celou ekonomiku

28.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Johannesburg/Pretoria 28. července (ČTK) - Těžaři zlata v Jihoafrické republice chtějí dnes odpoledne začít stávkovat. Připojí se tak ke svým kolegům z dalších odvětví, kteří už stávkovat začali. Odboráři žádají, aby zaměstnavatelé zvýšili platy o deset až 20 procent, což by bylo výrazně nad inflací. Ta se pohybuje kolem pěti procent. Do stávky se možná zapojí i havíři z platinových dolů.

Stávkovat by měly desítky tisíc havířů, kteří si začátek protestu podle agentury Reuters naplánovali na 18:00 SELČ. Vzhledem k rozsahu stávek, které jsou teď po celé zemi, se očekávají tvrdé dopady na celou ekonomiku Jihoafrické republiky. Ta je přitom největší v Africe.

Jihoafrická republika je ve světovém srovnání důležitým producentem zlata. Analytici proto nevylučují, že celostátní stávka by mohla přispět k dalšímu růstu cen zlata. Ty jsou přitom už na rekordu, jedna troyská unce (oz; 31,1 gramu), se prodává za více než 1600 dolarů.

Stávky v Jihoafrické republice nejsou ničím výjimečným. Teď je doba, kdy jich bývá nejvíce. Zasáhly už odvětví výroby paliv, stejně jako těžbu uhlí a diamantů. Čím déle trvají, tím větší jsou i dopady na ekonomiku. V plánu jsou teď mzdová vyjednávání v odvětví těžby uhlí, v odvětví těžby zlata se má o požadavcích začít jednat v pátek.

Stávky v odvětví těžby zlata se má zúčastnit zhruba 100.000 zaměstnanců nadnárodních firem AngloGold Ashanti, Gold Fields, Harmony Gold, stejně jako další těžební firmy menšího rozsahu. Stávka by mohla sektor připravit až o 25 milionů dolarů (asi 420 milionů Kč) denně.

Akcie firem, kde se schyluje ke stávce, už v posledních dnech oslabovaly a v poklesu pokračovaly i dnes. Investoři se obávají, že nižší objem těžby se nepříznivě odrazí na hospodaření těchto podniků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK