Liberecký soud opět zahájil insolvenční řízení s CK Via Vera

08.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liberec 8. srpna (ČTK) - Krajský soud v Liberci v závěru minulého týdne opět zahájil insolvenční řízení s cestovní kanceláří Via Vera. ČTK to zjistila v insolvenčním rejstříku. Cestovní kancelář na začátku července ohlásila úpadek, poté co nedokázala uhradit leteckou přepravu svých klientů z Řecka a Turecka. Návrh v obou případech podala majitelka kanceláře Věra Krebsová. Poprvé jej soud pro formální pochybení v první polovině července odmítl.

Podle Krebsové se cestovní kancelář s určitými finančními problémy potýkala už od roku 2008. Firma má závazky, které není schopna uhradit, a v návrhu proto soud žádá, aby prohlásil konkurz. Nejvíce peněz, téměř 1,7 milionu korun, dluží ČSOB. Jejími dalšími věřiteli jsou podle návrhu liberecký finanční úřad, dopravní společnost Astra Trans, Okresní správa sociálního zabezpečení nebo Všeobecná zdravotní pojišťovna.

První návrh byl odmítnut, protože v něm podle soudce Martina Omelky nebyli věřitelé označeni tak, jak to vyžaduje zákon o insolvenci. Chybělo i prohlášení, že je předložený seznam závazků správný a úplný.

Cestovní kancelář vyhlásila úpadek v době, kdy bylo v zahraničí asi 25 jejích klientů. Další lidé zaplatili zálohy, na dovolenou už ale nejeli. Via Vera byla pojištěná. Požadavky jejích klientů krátce po ohlášení úpadku začala vyřizovat Union pojišťovna. Via Vera byla čtvrtá cestovní kancelář, která letos v Česku skončila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK