Koruna v úvodu týdne zpevnila k dolaru, proti euru stagnovala

15.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. srpna (ČTK) - Česká měna v úvodu týdne zpevnila vůči dolaru, proti euru stagnovala. Kolem 10:15 si proti pátečnímu závěru k dolaru polepšila o devět haléřů na 16,95 Kč/USD. K euru se obchodovala na 24,24 Kč/EUR, byla tak o haléř slabší, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka koruna zatím zaostává za měnami v regionu. Polský zlotý a maďarský forint si v úvodu obchodování polepšily. Vedle lepší nálady na hlavních trzích je podporuje i oslabení švýcarského franku, míní analytik.

Vladimír Pikora z Next Finance podotkl, že trh vyčkává na další kroky centrálních bank. "Dnes ráno je dobrá nálada na asijských trzích. To dává koruně ještě trochu prostoru k posílení," uvedl Pikora.

Dolar kolem 10:15 oslabil na 1,4311 USD/EUR. Vlk zmínil, že euro se drží mírného růstu i v začátku nového týdne. "Solidní úvod evropských akcií naznačuje, že u rizikových aktiv má dnes navrch poptávka. Dobrou zprávou byla data o japonském hrubém domácím produktu. Ten sice opět klesl, ale méně, než se čekalo," poznamenal Vlk.

Dodal, že navíc se blíží další schůzka německé kancléřky Angely Merkelové a francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, od které si trhy slibují další posun v řešení dluhové krize.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK