Pražský akciový trh v úvodu týdne přidal,PX zpevnil nad 1000 bodů

15.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. srpna (ČTK) - Pražský akciový trh v úvodu nového týdne posílil, hlavní index PX přidal 2,84 procenta na 1016,8 bodu. S výjimkou Telefóniky posilovaly všechny emise, nejvíc rostly cenné papíry developera Orco a těžařské firmy NWR, vyplývá z výsledků burzy.

Pozitivní nálada byla podle analytiků a makléřů k vidění i ve zbytku evropského regionu. V Praze si nejlépe vedli ti zástupci, kteří v minulém týdnu utržili nevětší ztráty. Osmiprocentní zisk si tak připsala těžební NWR, která končila na 175 korunách, když během panických výprodejů v minulém týdnu šlo koupit akcie společnosti i za 126 korun. Vůbec nejziskovější byl dnes developer Orco, který končil o téměř deset procent silnější na 162 korunách. Bezmála šestiprocentní zisk si připsala i Komerční banka. Končila na 3170 Kč, přičemž ještě během minulého čtvrtka šla koupit za 2714 Kč.

Za zprávu dne analytici a makléři označili nečekaně zveřejněné výsledky ČEZ, o kterých informovala agentura Reuters. "V případě energetického gigantu se tak jedná již o druhý únik značně citlivých dat," uvedl Josef Kohout z Patria Finance. "Nastala tak podobná situace jako v únoru, kdy ČEZ nedopatřením předčasně rozeslal emailem výsledky za celý rok 2010," doplnil Josef Němý z Komerční banky.

Nicméně samotné výsledky za druhé čtvrtletí zaostaly za tržními odhady především na úrovni čistého zisku 6,72 miliardy korun, zatímco trh očekával 8,53 miliardy korun; meziroční rozdíl činil rekordních 40 procent. "Za poklesem zisku stál hlavně růst nákladů, a to jak provozních, tak finančních. Akcie v reakci na neočekávané zveřejnění umazaly většinu předchozích zisků a spadly z hladiny okolo 770 Kč až na 750 Kč za kus. Zatím není jasné, zda ČEZ ponechává celoroční výhled zisku (40,1 miliardy Kč). Očekáváme, že tento výhled bude potvrzen, a potom by se podle našeho názoru měl v úterý pokles akcií zastavit," doplnil.

Jedinou ztrátovou emisí dnes byla Telefónica; oslabila o půl procenta na rovných 400 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK