HP chce prodat výrobu počítačů a ukončit výrobu tabletů

19.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San Francisco 19. srpna (ČTK) - Největší výrobce počítačů na světě americká společnost Hewlett-Packard představila spolu s výsledky hospodaření velké změny ve struktuře firmy. Ukončí výrobu počítačových tabletů a chytrých telefonů a do konce příštího roku plánuje prodat nebo oddělit do samostatné firmy výrobu osobních počítačů. Současně posílí výrobu softwaru koupí společnosti Autonomy za zhruba deset miliard dolarů (171 miliard Kč).

Oznámené kroky patří k nejvýraznějším změnám v 72leté historii firmy. HP se tak přiblíží svému konkurentovi IBM, jehož hlavní část příjmů v současnosti tvoří software a služby.

Čistý zisk HP ve fiskálním třetím čtvrtletí stoupl o devět procent na 1,93 miliardy USD z loňských srovnatelných 1,77 miliardy USD. Příjmy se zvýšily o necelá dvě procenta na 31,2 miliardy USD.

Společnost však nepotěšila investory výhledem na další období. Ve čtvrtém čtvrtletí očekává očištěný zisk na akcii v rozmezí 1,12 až 1,16 dolaru. Analytici počítají se ziskem až 1,32 dolaru na akcii. HP rovněž mírně snížil výhled příjmů na celý letošní rok na 127,2 miliardy až 127,6 miliardy USD z původních 129 miliard až 130 miliard. Analytici čekají příjmy 129,12 miliardy USD, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK