Příliv PZI v prvním čtvrtletí klesl o 67 pct na 17,4 mld. Kč

19.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. srpna (ČTK) - Příliv přímých zahraničních investic (PZI) do Česka v prvním čtvrtletí letošního roku výrazně zeslábl. Od ledna do března přitekly investice v hodnotě 17,4 miliardy korun, což ve srovnání se stejným obdobím loňského roku představuje propad o 67 procent. Loni se přitom příliv PZI po předchozím poklesu v roce 2009 více než zdvojnásobil na bezmála 130 miliard korun. Vyplývá to z analýzy vývoje ekonomiky, kterou na svých internetových stránkách zveřejnilo ministerstvo průmyslu a obchodu.

"Nejvíce kapitálu do ČR směřovalo ve formě reinvestovaných zisků, jejichž hodnota (v prvním letošním čtvrtletí) dosáhla 25,2 mld. Kč. Výrazně méně finančních prostředků bylo investováno do základního kapitálu, a to 4,7 mld. Kč. Naopak odliv ve výši 12,5 miliardy korun zaznamenal ostatní kapitál, který zahrnuje přijaté a poskytnuté úvěry," uvedlo v analýze MPO.

Většina PZI byla v prvním letošním čtvrtletí realizována nizozemskými investory, kteří zajistili přísun kapitálu v hodnotě 14 mld. Kč, což představuje 80 procent celkových PZI. "Je však třeba uvést, že Nizozemsko je mnoha nadnárodními firmami používáno jako daňové sídlo, přičemž investovaný kapitál a know-how nemusí pocházet z Nizozemska," upozornilo MPO.

Druhou nejvýznamnější zemí bylo Slovensko, které od ledna do března v Česku investovalo 7,1 mld. Kč. S výrazným odstupem pak následoval Kypr (4,3 mld. Kč), Lucembursko (3,5 mld. Kč) a Velká Británie (2,8 mld. Kč).

Ve srovnání s loňským rokem se v prvním letošním čtvrtletí podstatně zvýšily investice do základního kapitálu. Zatímco v prvním čtvrtletí roku 2010 touto formou přiteklo 2,9 mld. Kč, tak v letošním prvním kvartálu to bylo 4,7 mld. Kč. "Za pozitivním trendem stojí oživení globální ekonomiky a příznivý hospodářský výhled, který investory motivuje k realizaci svých projektů," stojí ve zprávě MPO. Z teritoriálního hlediska byly v oblasti investic do základního kapitálu nejvýznamnějšími investory Lucembursko a Německo. Důležité byly i rychle rostoucí asijské ekonomiky, zejména Indie.

Oproti loňskému roku se letos výrazně změnila struktura PZI do základního kapitálu podle jednotlivých odvětví. V prvním čtvrtletí letošního roku přilákal nejvíce investic zpracovatelský průmysl (2,7 mld. Kč), který ještě loni vykazoval odliv kapitálu. Atraktivní zůstal pro investory i nadále velkoobchod a maloobchod včetně oprav motorových vozidel, do kterého přitekly investice v hodnotě 2,5 mld. Kč.

Větší přísun kapitálu letos od ledna do března zaznamenaly i některé služby, přičemž se jednalo zejména o informační a komunikační činnosti. "Naopak z oblastí finanční a pojišťovací činnosti, sektoru ubytování, stravování a pohostinství a dále pak zdravotní a sociální péče byl kapitál stahován," podotklo MPO. Největší položku PZI letos představovaly reinvestované zisky, jejichž objem za první čtvrtletí činil 25,2 mld. Kč. Nejvíce jich bylo realizováno v odvětví zpracovatelského průmyslu (7,6 mld. Kč) a ve výrobě a rozvodu elektřiny, plynu a tepla (7,7 mld. Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK