Švédské banky prý mají dost likvidity, problémy nečekají

19.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stockholm 19. srpna (ČTK) - Švédský finanční systém nepociťuje v souvislosti s krizí v eurozóně žádné problémy, funguje normálně a banky mají přístup k likviditě podle svých potřeb. Centrální banka přitom odmítla srovnání s obdobím po pádu obří investiční banky Lehman Brothers v září 2008. Na trzích se v posledních týdnech objevily spekulace, že krize kolem státních dluhů by mohla způsobit podobné otřesy, jako způsobil před téměř třemi lety pád zmíněné banky.

"I když situace ve světě je teď silně rozkolísaná, podmínky pro švédské banky jsou příznivé," řekl podle agentury Reuters Mattias Persson z odboru finanční stability ve švédské centrální bance. "(Švédské) banky mají úplný přístup k likviditě a všechny (dluhopisové) trhy jsou otevřeny," podotkl k situaci na finančních trzích Persson.

Podobně ministr financí Anders Borg řekl, že i když jsou trhy pod silným tlakem, švédský finanční systém nevykazuje žádné známky problémů. Banky navíc mají mnohem větší finanční polštář, než jakým disponovaly za minulé finanční krize. I z těchto důvodů není možné současnou situaci srovnávat s krizí před třemi lety.

"Hladina stresu je vysoká, situace je ale klidnější, než jsme zažili minule," řekl Borg. Ve Švédsku působí čtyři významné bankovní skupiny, z nichž tři byly za finanční krize vysoce exponovány vůči pobaltským zemím. Už si ale daly stranou vysoké objemy rezerv, aby mohly krýt případné další ztráty.

Finanční ústav Swedbank, který je v Pobaltí zastoupen ze všech švédských bank nejvíce, utrpěl v roce 2009 ztrátu 9,5 miliardy švédských korun (asi 25,2 miliardy Kč). Šéf dohledu nad švédským finančním trhem v pondělí řekl, že švédské banky nyní patří k nejsilnějším v Evropě a nynější otřesy na trzích jsou schopny bez problémů překonat.

"Na roce 2008 bylo zvláštní to, že tam existovalo riziko, že vysoké ztráty v Pobaltí ohrozí akciový kapitál bank. My jsme ale toho názoru, že dnes tak očividné riziko na obzoru není," řekl Borg.

Nervozita na finančních trzích v posledních dnech citelně vzrostla a většina akciových indexů utrpěla obrovské ztráty. Investoři se obávají, že problémy se státními dluhy v Evropě a ve Spojených státech uvrhnout svět do nové globální recese. Nejvíce zasaženy jsou akcie bank, některé z nich během léta ztratily i 50 procent hodnoty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK