Americké akcie snižují ztráty, Nasdaq je v zisku

19.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. srpna (ČTK) - Americké akcie v úvodu dnešního obchodování pokračovaly v poklesu, postupně jej však snižovaly a například technologický sektor se dostal do kladných čísel. Obchodování je ale silně rozkolísané a hlavní indexy byly hned v zisku, hned zase ve ztrátě. Náladu podpořil obnovený zájem o komodity v čele s ropou.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 10.957 bodů a proti předchozímu závěru ztrácel zhruba 0,3 procenta. Širší index S&P 500 měl ztrátu asi 0,1 procenta a nacházel se blízko 1139 bodů, index Nasdaq Composite byl ale v zisku 0,3 procenta blízko 2386 bodů.

Technologie se dostaly do zisku navzdory propadu akcií Hewlett-Packard. Ty se totiž obchodují na burze NYSE, kde byly nejztrátovějším titulem. Akcie ztrácely přes 22 procent v reakci na zhoršení výhledu a po zprávě o zvažovaném prodeji výroby počítačů. Hewlett-Packard je největším výrobcem osobních počítačů na světě.

Zájem o komodity podpořil pokles dolaru, který podle analytiků stál i za silným kolísáním indexů. Index S&P 500 zároveň našel technickou úroveň podpory, což přispělo ke zklidnění situace. Indexy se tak rychle zotavily z vysokých ztrát, které měly v úvodu obchodování.

"Kvůli slabému dolaru se komodity obchodují dobře," poznamenal analytik trhu akcií Peter Boockvar ze společnosti Miller Tabak & Co. Zájemci o nákup akcií se podle něj začali objevovat hned, jakmile euro smazalo ztráty a vydalo se vzhůru. Nakupovaly se přitom hlavně akcie, jejichž ceny do čtvrtka klesly nejvíce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK