Tisíce zaměstnanců Verizon ukončí stávku, jednat se bude dál

21.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. srpna (ČTK) - Zhruba 45.000 zaměstnanců americké telekomunikační společnosti Verizon Communications nejpozději v pondělí večer ukončí stávku a vrátí se do práce. Stávkující vyjednávají o lepších pracovních podmínkách, ani po dvou týdnech protestů se na nich ale se zaměstnavatelem nedohodli. Existuje už ale rámcová dohoda, v jednáních se tak bude pokračovat.

Zhruba polovina zaměstnanců divize pevných telefonních linek začala stávkovat 7. srpna. Skončila jim totiž platnost pracovních smluv a se zaměstnavatelem se nedohodli na nových, v nichž požadovali zachovat část dosavadních výhod. Na to nechtěl podnik přistoupit, souhlasil ale, že bude zaměstnancům přiznávat původní výhody až do uzavření nových smluv.

Stávkovat za lepší pracovní podmínky se rozhodli technici a pracovníci péče o zákazníky. Za jakých podmínek se obě strany dohodly na prozatímním kompromisu, není známo, podle agentury AP je ale znát přetrvávající napětí.

Mluvčí firmy Richard Young řekl, že byla nucena požádat desítky tisíc svých manažerů, aby převzali práci za ty, co stávkují. Manažeři tak měli pracovat 12 hodin denně, šest dnů v týdnu. Někteří ale pracovali ještě déle. Firma uvedla, že práce manažerského týmu pomohla "přesvědčit odbory, aby s námi začaly vyjednávat v dobré víře".

"Ukázalo se, že síla ducha a vypětí našich manažerů jsou pro nás ty nejlepší zbraně, které můžeme při vyjednávání použít," uvedl viceprezident společnosti Marc Reed. Odborová organizace The Communications Workers of America (CWA) je ale podobnými komentáři pobouřena a požaduje, aby je firma vzala zpět.

"Je to nesprávné a urážlivé. S vedením firmy jsme se dohodli, že změnu procesu, reaktivaci smluv ani vymezení našich cílů nebude nikdo vydávat za své vítězství," reagovala odborová organizace. "My budeme připraveni bojovat, a to velmi tvrdě, kdykoli to bude nutné, pokud si Verizon myslí, že může rozhovory obnovit na tomto základě," sdělili odboráři.

Dohoda pokračovat v rozhovorech přišla po oznámení, v němž Verizon minulý týden uvedl, že 31. srpna přestane poskytovat příspěvky na zdravotní péči těm zaměstnancům, kteří stále ještě stávkují. To by zasáhlo asi 35.000 zaměstnanců, které zastupuje CWA, i zbylých 10.000 pracovníků, kteří patří pod odborovou centrálu International Brotherhood of Electrical Workers.

Stávkující jsou z divize, která poskytuje pevné telefonní linky, internet a televizní služby. Verizon se v této části podniku snaží omezit náklady, což zdůvodňuje dlouhodobým útlumem. Pevnou linku totiž využívá stále méně lidí, většina jich přechází na bezdrátové služby a internet. To sice odboráři chápou, firma ale prý žádá až moc velké ústupky u příspěvků na zdravotní péči, penzijní připojištění i pracovních pravidel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK