Kalousek připustil zachování výhod u investičních pobídek

21.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. srpna (ČTK) - Ministr financí Miroslav Kalousek nevyloučil, že v návrhu daňové reformy ponechá slevu na dani související s investičními pobídkami firmám. Ministr to uvedl v dnešním pořadu Otázky Václava Moravce. Dodal, že kvůli této problematice se v pondělí nebo v úterý setká s ministrem průmyslu a obchodu Martinem Kocourkem, který má podle Kalouska pro zachování této výjimky "relevantní argumenty". Zachování investičních pobídek podporují zaměstnavatelé i opozice.

"Umím si představit, že v tomto ustoupím, a v oblasti investičních pobídek tam zůstane tato možnost. Důležité ale je, jak to bude administrováno a jak to bude používáno," uvedl ministr.

V návrhu daňové reformy se v posledních dnech změnila i otázka zdanění dividend. Kalousek se rozhodl zrušit daň z dividend, původně navrhoval zachování daně s tím, že firmy budou mít na dani slevu.

Ministerstvo financí v rámci reformy dále mimo jiné navrhuje zrušení superhrubé mzdy se sazbou 15 procent. Nová sazba daně by měla být počítána z hrubé mzdy a činit 19 procent. Odvody u zaměstnavatele na sociální a zdravotní pojištění nebudou realizovány jako dosud, ale daní z úhrnu mezd 32,5 procenta. Měly by také být zrušeny daňové výjimky včetně zvýhodnění stravenek, režijních jízdenek či odstupného a nahrazeny daňovým paušálem. Dále by měly být zvýšeny platby pojistného na zdravotní pojištění u zaměstnanců o dvě procenta a sníženy sazby pojistného na sociální a zdravotní zabezpečení u podnikatelů. MF také plánuje vznik jednotného inkasního místa pro výběr daní a pojištění.

Daňovou reformou by se ve středu měla na svém zasedání zabývat vláda.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK