ČSÚ: Důvěra v českou ekonomiku se opět snížila

24.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. srpna (ČTK) - Celková důvěra v domácí ekonomiku se opět snížila. Souhrnný indikátor důvěry se v srpnu proti červenci snížil o 1,3 bodu, proti loňskému srpnu je souhrnný indikátor důvěry o 3,3 bodu nižší, uvedl dnes Český statistický úřad. Mezi podnikateli se důvěra meziměsíčně snížila o jeden bod, důvěra spotřebitelů se meziměsíčně snížila o 2,7 bodu.

Důvěra se snížila v průmyslu a ve vybraných službách, ve stavebnictví se důvěra nezměnila a v obchodě se zvýšila. V meziročním srovnání je důvěra podnikatelů o 1,4 bodu nižší. S výjimkou stavebnictví je ale podle statistiků důvěra ve všech ostatních sledovaných odvětvích vyšší než v průběhu recese.

"V průmyslu se v srpnu hodnocení současné celkové ekonomické situace snížilo. Hodnocení současné celkové poptávky se snížilo také, stále příznivé hodnocení zahraniční poptávky se nezměnilo. Zásoby se podle respondentů nepatrně zvýšily. Respondenti očekávají pro příští tři měsíce neměnnost výrobní činnosti i zaměstnanosti. Očekávání vývoje ekonomické situace pro příští tři měsíce jsou nižší než v červenci, pro příštích šest měsíců jsou stejná.

Celkově se důvěra v průmyslu meziměsíčně snížila o 1,7 bodu a oproti hodnotám v srpnu 2010 je o 3,7 bodu nižší. V porovnání s nízkými hodnotami v době recese je důvěra stále na výrazně vyšší úrovni a převyšuje i její dlouhodobý průměr," uvedl ČSÚ.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK