Pražská burza dnes rostla, index PX překonal 1000 bodů

24.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. srpna (ČTK) - Pražský akciový trh posiloval, hlavní index PX překonal hranici 1000 bodů. Dnes skončil obchodování o 1,61 procenta výše na 1014,8 bodu. Index podpořila zpráva o zvýšení úvěrového hodnocení České republiky. Kromě tabákové společnosti Philip Morris zpevnily všechny emise. Výrazné zisky si připsaly mediální firma CME, Komerční banka či technologická KIT digital, vyplývá z výsledků burzy.

Podle Josefa Němého z Komerční banky se dnes evropské akciové trhy nejprve pohybovaly jen mírně nad úterními hodnotami. "Odpoledne se ale na burzy vrátila chuť nakupovat. Hlavní indexy tak přidávaly okolo dvou procent, když se nejvíce dařilo finančním a těžebním firmám," uvedl Němý.

Pražskou burzu dnes táhly nahoru především bankovní emise. Komerční banka si polepšila o 4,13 procenta na 3400 korun. Podle Josefa Kohouta z Patria Finance reagovala právě Komerční banka nejvíce na zprávu o zvýšení úvěrového hodnocení ČR. Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's zlepšila ratingové hodnocení České republiky u dlouhodobých závazků v cizích měnách o dva stupně z A na AA-. Akcie Erste Bank zpevnily o 1,34 procenta na 575,50 Kč.

Nejvýrazněji dnes posílily cenné papíry CME, a to o 5,94 procenta na 214 korun. Podle Němého akcie podpořila zpráva o tom, že finanční ředitel David Sach nakoupil 20.000 akcií společnosti. Cenné papíry KIT digital zdražily o 3,74 procenta na 170,65 Kč.

O více než dvě procenta se zhodnotily také akcie developera Orco a textilní společnosti Pegas Nonwovens. Těžební firma NWR si po dnešním zveřejnění pololetních výsledků připsala 1,84 procenta na 160,90 Kč. Společnost v letošním druhém čtvrtletí hospodařila se ziskem 84 milionů eur (zhruba dvě miliardy korun), čímž předčila odhady analytiků.

O 1,35 procenta na 752,60 Kč rostly cenné papíry pojišťovny VIG, která oznámila nákup 75procentního podílu v albánské pojišťovně Intersig, podotkl Němý. Energetická společnost ČEZ posílila o 1,06 procenta na 765 Kč.

Objem transakcí v systému pro nejvíce obchodované akcie SPAD dnes přesáhl 1,2 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK