Ministři zemědělství V4 jsou proti změnám přímých plateb států EU

24.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 24. srpna (ČTK) - Ministři zemědělství zemí takzvané visegrádské čtyřky, tedy Česka, Slovenska, Polska a Maďarska, a jejich kolegové z Rumunska, Slovinska a Bulharska dnes vyzvali Evropskou komisi, aby přehodnotila navrhovaný způsob dorovnání přímých plateb od roku 2012. Unijní návrh počítá s tím, že přímé platby ve starých i nových členských zemích budou od příštího roku vyrovnané. Zatímco ale národní doplňkové platby, takzvané top-up, mají být v nových zemích omezeny, v původních členských státech unie má být část přímých plateb převedena na rozvoj venkova. Po podpisu společné deklarace to v Českých Budějovicích novinářům řekl ministr zemědělství Ivan Fuksa.

Od příštího roku se přímé platby ve starých členských státech EU sníží o deset procent, které budou převedeny na rozvoj venkova. Nové země, které omezí národní doplňkové platby, ale protestují proti tomu, že těchto deset procent na rozvoj venkova nedostanou.

"Evropská komise chce porušit princip, který fungoval doteď, a novým členským státům odebrat možnost dorovnání přímých plateb tzv. top-upy. Namísto toho chce pro případné dorovnání nastavit strop ve výši 500 eur na podnik. Možnost podpory českým zemědělcům by se proto snížila o stovky milionů korun. Vnímáme to jako další podvázání konkurenceschopnosti nových členských států vnějším byrokratickým zásahem," uvedl ministr Fuksa.

Podle něj úprava přímých plateb v roce 2012 omezuje konkurenceschopnost nových členských států. "Budeme dále o tomto bodu diskutovat na našem příštím zasedání v Polsku," řekl.

Deklarace také obsahuje stanovisko dnešních účastníků k zásadám rovného přístupu ke starším a novějším členským zemím a k férové konkurenci na jednotném trhu Evropské unie.

Ministři zemědělství dále jednali o využití biomasy pro energetické účely a společné zemědělské politice. Jednání se uskutečnilo den před oficiálním začátkem největšího tuzemského agrosalonu Země živitelka. V EU dosud neskončil spor o optimálním poměru produkce pro potravinářské a nepotravinářské využití. Primárním úkolem zemědělství zůstává zajištění dostatku kvalitních potravin.

"Mezi ministry zemí visegrádské čtyřky i jejich kolegy z Rumunska, Slovinska a Bulharska panuje shoda ohledně významu biomasy v energetice, ovšem zdůrazňují lokální charakter, bez něhož využití biomasy v praxi ztrácí svůj ekologický i ekonomický přínos, a větší využití zemědělského odpadu," řekl Fuksa.

Česko letos v červenci na rok převzalo předsednictví ve visegrádské čtyřce. Ta byla původně visegrádskou trojkou, od rozpadu Československa v roce 1993 se z ní stala visegrádská čtyřka. Spolek vznikl na základě deklarace, podepsané 15. února 1991 prezidenty Československa Václavem Havlem, Polska Lechem Walesou a Maďarska Józsefem Antallem v severomaďarském městečku Visegrád.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK