Kurz čínské měny stoupl k dolaru na nový rekord, čeká se dál růst

29.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šanghaj 29. srpna (ČTK) - Kurz čínského jüanu vzrostl dnes vůči dolaru na nový rekord a čínská centrální banka také na novém maximu stanovila jeho dnešní střední kurz. Trh čeká, že centrální banka nechá měnu dál mírně zpevňovat, ale s pauzami, aby bránila spekulantům ve snadných výdělcích.

Kurz jüanu uzavřel dnešní obchodování na 6,3810 CNY za dolar proti pátečnímu závěru 6,3868 CNY a během dne vystoupil až na rekordních 6,3801 CNY. Překonal tím dosavadní maxim 6,3820 CNY z 16. srpna. Centrální banka fixovala střední kurz na úrovni 6,3883 CNY/USD, což bylo nad rekordní úrovni 6,3896 CNY z minulé středy. Od fixingu se může tržní kurz odchylovat do 0,5 procenta v obou směrech.

Fixingem na rekordní úrovni centrální banka signalizuje, že nechá jüan dál posilovat, řekli analytici agentuře Reuters. Peking v letošním roce nechal jüan zpevnit v několika vlnách a obchodníci předpokládají, že metodu "dva kroky vpřed a jeden krok vzad" bude používat i nadále, aby odradila spekulanty. Centrální banka se řízeným zpevňováním jüanu snaží omezovat rostoucí inflaci v zemi a postupně zvyšovat globální status čínské měny.

Od loňského června, kdy Peking zrušil pevný kurz jüanu k dolaru, posílila čínská měna o sedm procent; od počátku roku získala 3,3 procenta. Znamená to však jen zpevnění proti americké měně, protože dolarový index ke koši šesti měn letos oslabil již o více než šest procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK