Symantec: Kyberzločin na světě způsobí ročně škody 7 bilionů Kč

13.09.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. září (ČTK) - Počítačová kriminalita za poslední rok způsobila na světě škody v hodnotě 388 miliard dolarů (skoro sedm bilionů Kč), obětí kyberzločinců se každý den stane milion lidí. Největší škody připadají na Spojené státy, Evropu a Čínu. Vyplývá to z celosvětové studie zaměřené na kyberzločin Norton Cybercrime Report 2011, kterou dnes v Praze zveřejnila společnost Symantec. Studie byla provedena ve 24 zemích světa.

Patrick Müller ze společnosti Symantec dnes novinářům řekl, že 114 miliard dolarů z celkových ročních škod připadá na ztráty, které vzniknou krádeží peněz prostřednictvím počítačů a internetu. Dalších 274 miliard dolarů si vyžádají náklady na odstraňování škodlivých kódů z počítačů a s tím spojenou ztrátu času.

Na Spojené státy připadají ztráty z počítačové kriminality v hodnotě 32 miliard dolarů. V případě Evropy je společnost Symantec vyčíslila na 29 miliard dolarů. Třetí místo patří s 25 miliardami dolarů Číně.

Víc než polovinu světových škod způsobených kyberzločinci mají na svědomí počítačové viry a škodlivé kódy, je to celkem 54 procent. Na různé počítačové podvody připadá zhruba pětina škod a na škodlivé aplikace pro mobilní telefony desetina.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK