Americké akcie díky technologiím zpevňovaly

13.09.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. září (ČTK) - Americké akcie během dopolední části obchodování nejprve hledaly směr a všechny hlavní indexy kolísaly v blízkosti předchozího závěru. Později se objevila nákupní vlna, která se soustředila hlavně na velké technologické skupiny. Díky nim byl v největším zisku trh Nasdaq. Z průmyslových firem zhruba osm procent přidal výrobce motorů Cummins.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 11.050 bodů a proti předchozímu závěru odepisoval 0,1 procenta. Širší index S&P 500 měl ale zisk 0,3 procenta a vystoupil na 1166 bodů, zatímco index Nasdaq Composite připisoval 0,7 procenta na 2512 bodů.

Investoři zvažovali, zda už jsou akcie správně oceněny, anebo zda pořád existuje riziko dalšího poklesu. Velkou neznámou je vývoj v Evropě, kde sílí spekulace o připravovaném státním bankrotu Řecka, i když oficiální místa takové úvahy odmítají.

Indexy těsně po zahájení obchodování vykazovaly mizivé změny, ale S&P 500 i Nasdaq Composite zakrátko zpevnily až o jedno procento. Index volatility VIX, který měří zajištění proti dalšímu propadu a je významným indikátorem kolísavosti cen, zpevnil asi o 0,7 procenta. Od začátku srpna už ale vzrostl o 54 procent.

Investoři poptávali hlavně akcie velkých průmyslových koncernů, které vyplácejí dividendu. Považují je za relativně bezpečnou investici, která jim bude přinášet pravidelný výnos, i kdyby cena samotné akcie ještě nějaký čas nerostla.

Vzhůru asi o osm procent zamířily akcie společnosti Cummins, která vyrábí naftové motory. Management firmy sdělil, že příští rok bude dalším rekordním rokem v historii firmy. Nedařilo se však maloobchodnímu řetězci Best Buy, jehož hospodaření zaostalo za odhady. Akcie firmy proto oslabily o více než sedm procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK