Zisk prodejce elektroniky Best Buy klesl o 30 procent

13.09.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Minneapolis 13. září (ČTK) - Čistý zisk amerického maloobchodního gigantu Best Buy ve druhém finančním čtvrtletí meziročně klesl o 30 procent na 177 milionů dolarů (zhruba tři miliardy Kč). Spotřebitelé totiž kvůli slabé ekonomice omezili nákupy elektroniky, například televizorů. Oznámila to dnes firma, která je největším maloobchodním prodejcem elektroniky na světě.

Tržby společnosti ve čtvrtletí končícím v srpnu zůstaly v meziročním srovnání téměř beze změny na 11,35 miliardy dolarů. Výsledky tak zaostaly za očekáváním analytiků. Firma navíc zhoršila odhad celoročního zisku. Podle agentury Reuters podtrhují výsledky podniku křehkost oživení americké ekonomiky.

Firma se potýkala se slabou poptávkou i mimo Spojené státy, například v Evropě. "Při globálním pohledu stále čelíme nejistému makroekonomickému prostředí a vrtkavému nákupnímu chování spotřebitelů," uvedl generální ředitel podniku Brian Dunn.

Best Buy navíc čelí ostré konkurenci ze strany internetových prodejců, jako je například Amazon.com. Akcie Best Buy se po zveřejnění výsledků propadly o více než osm procent. Dostaly se tak na nejnižší úroveň od konce roku 2008.

pmh jw

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK