Kroměříž - město zahrad

09.09.2003 | , Finance.cz
FinTriky


Nevíte, jak zaplnit zářijové víkendy? Vezměte své děti a jeďte s něma za poznáním českých památek, patřící pod správu UNESCO. O takové znalosti by jistě neměly přijít a Vy také ne.

Téma týdne:  Za poznání se platí - památky Unesco…

Zámek a zahrady v Kroměříži patří od roku 1995 mezi Národní kulturní památky České republiky. V prosinci 1998 bylo město zapsáno i na Listinu světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO.

Historie města sahá již do 13. století, kdy bylo vystaveno opevněné sídlo uvnitř hradeb města Brunem ze Schaumburka. Během dalšího staletí z něj upravili olomoučtí biskupové svou přední rezidenci. Roku 1686 začal biskup Karel z Lichtenštejna - Kastelkorna budovat barokní zámek. Postupem času se zámek dostavoval a upravoval, až vznikla stavba, kterou můžeme poznat dnes i my.

Pro prohlídku máte možnost výběru z několika tras.

Otevřeno na všech trasách je od dubna do října mimo pondělí a dnu po svátku.

Měsíc

Otevřeno

duben, říjen

pouze víkendy + ohlášené skupiny

květen, červen, září

9 - 17 hodin

červenec, srpen

9 - 18 hodin

Jako první se nabízejí historické sály Arcibiskupského zámku.
Prohlídka trvá zhruba 90 minut. Za český výklad zaplatíte plné vstupné 80 Kč, nebo snížené 50 Kč. Cizojazyčný výklad stojí již 160 Kč, snížené pak 100 Kč.

Další Vaše kroky by mohli vést do zámecké obrazárny. Zde můžete vidět nádherná díla, například od Van Dycka nebo Cranacha. Nejvzácnější obraz ve sbírce patří Tiziánovi - Apollo a Marsyas, které se řadí mezi vrcholová díla autorova. Zdejší galerie je, po Národní galerii v Praze, druhá nejvýznamnější v České republice.
Plné vstupné zde činí 30 Kč a snížené 15 Kč. Prohlídka trvá asi 60 minut.

Chcete-li se na město a okolí podívat z výšky, určitě byste neměli vynechat výstup na věž, kde je stejná otevírací doba jako v celém Arcibiskupském zámku, mimo větrné a deštivé dny. Za nádherný rozhled zaplatíte 40 Kč plné, anebo 20 Kč snížené vstupné.

Podzámecká zahrada
Navštívíte-li město Kroměříž, jistě byste neměli vynechat procházku překrásnou a pečlivě udržovanou podzámeckou zahradou, která se řadí k předním evropským krajinářským parkům. Vstupné zde zůstává volné a otevřeno je po celý rok:

Léto    

 7:00 - 19:00

Zima    

 7:00 - 16:00

Květná zahrada
Tato nádherná zahrada v raně barokním stylu, vznikla v druhé polovině 17. století na bažinaté půdě za hradbami tehdejšího města. Při zaplacení 10 Kč za plné a 5 Kč za snížené vstupné máte možnost nejenom prohlídky celé zahrady a tropického skleníku, ale i výstupu na vyhlídkovou lávku na Kolonádě. Otevírací doba je zde stejná jako v podzámecké zahradě.

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky