BP zvažuje stavbu vlastního plynovodu z Ázerbájdžánu

27.09.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 27. září (ČTK) - Britský ropný koncern BP zvažuje spolu se svými partnery v těžbě zemního plynu v Ázerbájdžánu stavbu vlastního plynovodu z tamních bohatých nalezišť do střední Evropy. Řekl to dnes mluvčí BP. Společnost ale stále čeká, zda své plány na dopravu plynu z Ázerbájdžánu do Evropy předloží tři oslovená konsorcia včetně projektu Nabucco.

BP a její partneři na poli Shah Deniz II, tedy norský Statoil a místní státní ropná společnost Socar, by mohli vybudovat plynovod přes Turecko až k rumunsko-maďarské hranicí. Plynovod South-East Europe Pipeline (SEEP) by přepravoval deset miliard krychlových metrů plynu ročně.

Nový plán představila BP poprvé na konferenci v Baku minulý týden i přesto, že vyzvala tři skupiny, aby na výstavbu plynovodu z Ázerbájdžánu do Evropy předložily do 1. října. Vedle Nabucca, které podporuje Evropská unie, mají své plány představit Trans Adriatic Pipeline (TAP), a dále konsorcium IGI Poseidon, které staví plynovod mezi Řeckem a Itálií.

Partneři na poli Shah Deniz však jsou stále znepokojenější, protože žádná z těchto skupin stále nepřišla s plánem, který by stoprocentně garantoval nákup plynu, řekl agentuře Reuters informovaný zdroj. "Přednost se stále dává tomu, kdyby jeden z těch tří s něčím přišel," řekl zdroj. Finanční šéf ázerbájdžánské pobočky BP Richard Tawse minulý týden řekl, že cílem SEEP je zajistit průchodnou možnost vývozu plynu a zvýšit konkurenční tlak, aby byla přeprava plynu do Evropy ekonomicky schůdná.

Nejambicióznější ze tří projektů je Nabucco, které chce přepravovat až 31 miliard kubíků ročně. Nabucco však vzhledem ke své velikosti potřebuje získat kromě Ázerbájdžánu další dodávky, aby byla jeho výstavba ekonomická. Spuštění Nabucca se nedávno odložilo na rok 2017, tedy o dva roky později, než s čím se původně počítalo.

Nabucco má konkurovat ruskému plynu a zvýšit tím energetickou bezpečnost Evropy. Ruský koncern Gazprom tento měsíc podepsal se západoevropskými společnostmi Eni, EdF a Wintershall dohodu o svém novém plynovodu South Stream, který má přivádět plyn do jižní a střední Evropy po dně Černého moře.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK