Senát by měl rozhodnout o vyšší DPH a o stavebním spoření

07.10.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. října (ČTK) - Senátoři by dnes měli rozhodnout o zvýšení desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty na 14 procent. Projednat by měli omezení státní podpory stavebního spoření. Návrh na zvýšení DPH podle doporučení senátního hospodářského výboru nejspíš zamítnou a předlohu o omezení podpory stavebního spoření zřejmě vrátí sněmovně s pozměňovacím návrhem.

Vládní návrh na zvýšení daně z přidané hodnoty souvisí s vládní reformou důchodového systému. Peníze vybrané navíc, zhruba 20 miliard korun, mají nahradit výpadek odvodů vzniklý přesunem peněz do důchodových fondů. Návrh vyvolává nesouhlas zejména u opozice. Znamenal by zdražení celé řady zboží a služeb. Senátní hospodářský výbor ho doporučil zamítnout.

Podle vládního návrhu na omezení státní podpory stavebního spoření má podpora klesnout na nejvýše 2000 korun ročně. Stát by tak měl ušetřit čtyři až šest miliard korun ročně. ČSSD, která má v Senátu většinu, s tím také nesouhlasí. Hospodářský výbor chce vrátit tuto předlohu sněmovně s pozměňovacím návrhem, který by státní podporu vrátil zpět na předchozí úroveň.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK