Japonsko ponechalo úroky beze změny

07.10.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 7. října (ČTK) - Japonská centrální banka dnes ponechala svou základní úrokovou sazbu v rozpětí nula až 0,1 procenta. Nezměnila ani svůj program nákupu dluhopisů a dalších aktiv. Prodloužila nicméně o šest měsíců program nouzových úvěrů pro banky v regionech zasažených březnovým zemětřesením a vlnou cunami.

Banka zopakovala, že japonská ekonomika podle jejího názoru oživuje, vyjádřila však obavy ohledně hospodářského vývoje ve Spojených státech a dluhových problémů v Evropě. "Očekává se, že ekonomický růst v zahraničí prozatím zpomalí, růstová tendence však zůstane silná zejména díky rozvíjejícím se ekonomikám," uvedla banka.

Předpokládá se, že japonská ekonomika se ve třetím čtvrtletí vymanila z recese poté, co firmy obnovily dodavatelské řetězce narušené březnovým zemětřesením. Mezinárodní měnový fond předpověděl, že japonská ekonomika v příštím roce stoupne o 2,3 procenta, tedy nejprudším tempem v rámci hospodářsky vyspělých zemí. K růstu by měly zčásti přispět výdaje na obnovou regionů zasažených zemětřesením.

"Japonská centrální banka podle očekávání ponechala svou měnovou politiku beze změny, někdy v listopadu či později ji však pravděpodobně bude muset uvolnit, protože dluhová krize v Evropě začíná vypadat jako bankovní krize," uvedl analytik Micuro Saito ze společnosti Tokai Toyko Securities.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK