Pražská burza dopoledne rozšířila silné čtvrteční zisky

07.10.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. října (ČTK) - Pražský akciový trh dopoledne rozšířil silné čtvrteční zisky. Hlavní index PX kolem 11:30 přidal 0,76 procenta na 944,3 bodu. Dařilo se čtyřem největším emisím ve SPAD, vyplývá z výsledků. Trhy ve středoevropském regionu se vyvíjely smíšeně.

Podle Pavola Mokoše z Patria Direct pražská burza roste třetím dnem v řadě a je na nejlepší cestě zakončit tento týden v zelených číslech. Investoři nadále spekulují na to, že Evropská unie v nejbližších dnech oznámí koordinovanou akci členských zemí na podporu bank, dodal.

Akcie rakouské Erste Bank zpevnily o 2,08 procenta na 500,70 koruny. Úvod obchodování však byl spíše rozpačitý, když negativně mohly působit zprávy o dalším snižování ratingů některých portugalských a britských bank agenturou Moody´s, podotkl Mokoš. Cenné papíry Komerční banky rostly mírněji, a to o 0,84 procenta na 3468 korun.

Analytici Goldman Sachs dnes uvedli, že ač Evropská centrální banka (ECB) nepohnula sazbami, její obnovení 12měsíčního nástroje financování bank, spolu se znovuuvedením programu odkupu krytých dluhopisů jsou pro evropské banky pozitivní. Na jejich seznamu zvláště doporučených titulů k nákupu je i Erste, nákupní doporučení drží také na Komerční banku, uvedl Mokoš.

Nejvýraznější zisky zaznamenaly akcie mediální společnosti CME, jež se zhodnotily o 3,41 procenta na 151,49 koruny. Dařilo se také akciím developera Orco, které posílily o 2,16 procenta na 86,84 koruny.

Zatím nejvíce obchodované akcie energetické společnosti ČEZ rostly o 0,61 procenta na 707,30 koruny. Se ziskem 1,67 procenta na 133,19 koruny se obchodovaly akcie těžařské firmy NWR.

Ztrátu zaznamenaly pouze akcie tabákové firmy Philip Morris, petrochemického holdingu Unipetrol a pojišťovny VIG.

V systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly do 11:30 uzavřeny transakce za více než 350 milionů korun, z toho s akciemi ČEZ přes 153 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK