Americké akcie se po zprávě z trhu práce obchodují smíšeně

07.10.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. října (ČTK) - Akcie na burzách v USA začaly dnes díky příznivé zprávě z amerického trhu práce mírným růstem, během první poloviny obchodování však zisky ztrácely a některé hlavní indexy se propadly do minusu. Údaje sice ukázaly vznik více pracovních míst, než se čekalo, ke snížení nezaměstnanosti to ale nestačilo.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času (18:00 SELČ) posílil o 0,5 procenta na zhruba 11.176 bodů. Širší index S&P 500 procenta však oslaboval o 0,1 procenta a index technologického trhu Nasdaq klesl o 0,6 procenta na 2491 bodů.

V americké ekonomice vzniklo v září díky najímání v soukromém sektoru 103.000 nových pracovních míst, což bylo výrazně nad očekávaným počtem 60.000 míst. Míra nezaměstnanosti však zůstala již třetí měsíc za sebou na 9,1 procenta a přírůstek míst nestačil ani na dorovnání růstu populace.

Trh váhá, zda navázat na třídenní sérii růstu, v níž Dow Jones získal 4,4 procenta, nebo na konci týdne vybrat zisky. Akcie v posledních dnech získaly podporu díky příznivým signálům z Evropy, kde politici začali připravovat plán rekapitalizace bank a Evropská centrální banka poskytla bankovnímu sektoru dodatečnou likviditu. Akcie v předešlých dnech a týdnech srážely dolů obavy z eskalující dluhové krize v eurozóně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK