Ceny ropy kvůli snížení ratingu Španělska končily poklesem

07.10.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. října (ČTK) - Světové ceny ropy po celodenním kolísání nakonec v závěru týdne oslabily. Dolů je večer strhlo snížení úvěrového ratingu Španělska a Itálie, které smazalo mírně pozitivní vliv zprávy o nečekaně silném přírůstku pracovních míst v americké ekonomice.

Severomořská ropa Brent necelé dvě hodiny před koncem newyorského obchodování oslabila o téměř dolar na 104,80 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI zlevnila o půl dolaru na 82,10 dolaru. Za celý týden Brent získal dva dolary a WTI posílila o tři dolary, přestože v úterý Brent klesl pod 100 dolarů za barel a americká ropa pod 75 dolarů, nejníže za poslední rok.

Agentura Fitch večer oznámila snížení svých ratingů Itálie o jeden stupeň a Španělska o dva stupně. To na trhu opět obnovilo nervozitu z dluhové krize v eurozóně a oslabilo americký akciový trh. Dluhová krize v posledních týdnech srážela ceny ropy a dalších komodit kvůli obavám z dopadu na globální ekonomiku a poptávku.

Trh ropy odpoledne mírně podpořily údaje, podle nichž v americké ekonomice vzniklo v září díky najímání v soukromém sektoru 103.000 nových pracovních míst. To bylo výrazně nad očekávaným počtem 60.000 míst, i když na snížení vysoké míry nezaměstnanosti to nestačilo.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 104,80 105,73 New York - Nymex WTI listopad 82,08 82,59

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK