EK představí reformu zemědělské politiky,jde o peníze pro farmáře

12.10.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. října (ČTK) - Evropská komise dnes zveřejní s napětím očekávané návrhy reformy společné zemědělské politiky Evropské unie. Jejím prostřednictvím se farmářům včetně těch českých rozdělují z unijních peněz velké sumy peněz. Kritici ale upozorňují na výrazné rozdíly v sumách, které farmáři v různých zemích dostávají. I tím se reformy budou zabývat.

Podle jedné z pracovních verzí návrhů by ČR měla v letech 2014 až 2020 získat na přímých platbách pro své zemědělce ročně zhruba 890 až 892 milionů eur. To je o něco méně než plánovaných zhruba 910 milionů eur pro příští rok.

V nyní končícím období (do roku 2013) způsob výpočtu přímých plateb nebyl totiž prý úplně korektní vůči zemědělcům z novějších zemí EU z rozšíření let 2004 a 2007.

Obecně pak návrhy reformy mají "napasovat" zemědělskou politiku na návrh dlouhodobého rozpočtu EU pro roky 2014 až 2020. V něm by peníze na společnou zemědělskou politiku měly poklesnout o zhruba devět procent proti současnému období (2007 až 2013).

Brusel zřejmě také navrhne, aby farmáři povinně museli nechat ležet ladem sedm procent půdy. Jedním z cílů reformy společné zemědělské politiky je totiž její "zezelenění", tedy aby mnohem výrazněji akcentovala otázky související s životním prostředím a udržitelností zdrojů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK