Zisk hliníkárenské firmy Alcoa stoupl, zaostal ale za odhady

12.10.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dallas 12. října (ČTK) - Americké hliníkárenské společnosti Alcoa stoupl ve třetím čtvrtletí čistý zisk na 172 milionů USD (3,1 miliardy Kč) z loňských srovnatelných 61 milionů USD. Výsledky však zaostaly za odhady analytiků, protože ceny hliníku kvůli obavám ze zpomalení globálního ekonomického růstu klesly. Vyplývá to ze zprávy, kterou firma zveřejnila v noci na dnešek.

Zisk na akcii činil 15 centů, a výrazně tak zaostal za odhady analytiků dotazovaných agenturou FactSet, kteří čekali zisk až 22 centů. Příjmy stouply o 21 procenta na 6,42 miliardy USD. Ceny hliníku se za červenec až září snížily o 12 procent.

Analytici již několikrát zhoršili výhled hospodaření firmy Alcoa, za poslední měsíc o téměř čtvrtinu. Ceny hliníku totiž prudce klesly a poptávka v Evropě se snížila. I tak výsledky hospodaření zaostaly za jejich odhady.

Firma dodala, že kromě Evropy většina trhu roste, i když tempo růstu je pomalejší než v první polovině roku. Společnost potvrdila svůj výhled, podle kterého letos čeká zvýšení poptávky po hliníku o 12 procenta a do roku 2020 zdvojnásobení poptávky. Dodala rovněž, že slabý výkon v Evropě vyrovnává růst v Číně.

Alcoa je první společností z indexu Dow Jones, která zveřejnila výsledky hospodaření za třetí čtvrtletí. Firma je aktivní téměř ve všech oblastech spojených s hliníkem, od těžby až po tavení a prodej válcovaných plechů používaných při výrobě letadel, aut, nápojových plechovek a dalších produktů. Výsledky společnosti Alcoa jsou často považovány za ukazatel širších ekonomických trendů kvůli širokému použití hliníku v mnoha oblastech, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK