Japonské akcie oslabily, po hlasování na Slovensku kleslo euro

12.10.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 12. října (ČTK) - Japonské akcie přerušily třídenní růstovou sérii a jejich hlavní index zamířil dolů. K poklesu cen přispěly hlavně regionální potíže, například záplavy v Thajsku, kde má své výrobní závody automobilka Honda Motor. Jedním z důvodů byly i slabší výsledky americké společnosti Alcoa. Na devizových trzích se zastavil růst kurzu eura, které pak mírně oslabilo.

Hlavní index Nikkei 225 odepsal 34,78 bodu a den uzavřel slabší o 0,4 procenta na hodnotě 8738,90 bodu. Během dne byly ztráty výraznější, index jich ale později část smazal díky růstu akciového trhu v Číně. Širší index Topix odepsal 0,2 procenta na 753,44 bodu.

Na devizových trzích se zastavil růst kurzu eura, což byla reakce na výsledek hlasování slovenských poslanců o zvýšení pravomocí Evropského fondu finanční stability (EFSF). Slovensko jako jediná země eurozóny záměr neschválilo.

Euro k dolaru oslabilo o 0,2 procenta na 1,3617 USD, odpoutalo se ale od denního minima 1,3582 USD, na němž se ocitlo v prvních reakcích po výsledku hlasování v Bratislavě. Vůči japonskému jenu euro oslabilo o 0,1 procenta na 104,43 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK