Evropské akcie oslabují, částečně kvůli Slovensku

12.10.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. října (ČTK) - Ceny akcií na burzách v západní Evropě zahájily obchodování poklesem, za kterým je podle analytiků částečně úterní rozhodnutí slovenského parlamentu nepodpořit návrh na rozšíření pravomocí Evropského fondu finanční stability (EFSF). Akcie však oslabují i v reakci na horší výsledky hospodaření americké společnosti Alcoa.

Panevropský index FTSEurofirst 300 krátce po zahájení ztrácel zhruba 0,7 procenta a pohyboval se pod hranicí 955 bodů. Od začátku letošního roku už index oslabil zhruba o 15 procent.

"Opatrnost je stále namístě," řekl analytik akciového trhu Keith Bowman ze společnosti Hargreaves Lansdown. "Jednomu výsledku se ale žádný velký vliv přičítat nedá. Navíc je zde pořád naděje, že Slovensko rozšíření záchranného fondu velmi brzy schválí," dodal.

Alcoa po skončení úterního obchodování oznámila, že její tržby i zisk se ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšily, růst ale nebyl tak výrazný, jak trh očekával. Investoři se začínají obávat, že zpomalení tempa růstu globální ekonomiky nepříznivě ovlivní hospodaření firem. V Evropě tak nyní oslabují hlavně akcie těžebních firem a producentů základních zdrojů.

Úvěrová kapacita EFSF se nyní pohybuje kolem 250 miliard eur, eurozóna se ji ale snaží zvýšit na 440 miliard eur (asi 10,9 bilionu Kč). Na 440 miliardách eur jsou nyní pouze garance za úvěry, které může EFSF poskytovat. Garance by se měly zvýšit až na 780 miliard eur, spekuluje se ale, že by bylo vhodné zvýšit je mnohem víc.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK