Kalousek požádal NERV o alternativní návrhy výdajových rámců

12.10.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. října (ČTK) - Národní ekonomická rada vlády (NERV) vypracuje střednědobý výhled státního rozpočtu na roky 2012 až 2014 ve třech různých scénářích, které budou reflektovat možný vývoj v EU a dopad na příjmy státního rozpočtu. Na dnešním jednání rozpočtového výboru to uvedl ministr financí Miroslav Kalousek. Důvodem je podle něj skutečnost, že Evropě hrozí finanční kolaps a nikdo nyní nedokáže zcela přesně odhadnout další vývoj.

"Požádal jsem v pondělí NERV, aby na expertní úrovni zpracovala střednědobý výhled rozpočtu pro roky 2012, 2013 a 2014 v konzervativním, krizovém a katastrofickém scénáři," uvedl ministr. Konzervativní scénář by podle něj měl počítat s tím, že nenastane recese ekonomiky. Krizový scénář by měl reflektovat pokles hrubého domácího produktu o dvě až tři procenta. Katastrofický scénář by měl počítat ještě s horším vývojem, uvedl ministr.

Podle Kalouska je faktem, že Evropa stojí před svými největšími problémy od druhé světové války. "Celá řada evropských bank začíná mít problém s financováním a nepřijme-li evropská evropská elita dostatečně razantní opatření v řádu týdnů, hrozí systémový finanční kolaps," uvedl Kalousek. Zároveň ale ujistil, že tuzemskému finančnímu sektoru krize nehrozí. "Ale opět hrozí, že se tato krize překlopí do krize hospodářské a nás jako exportní ekonomiku to může postihnout zásadním způsobem," dodal.

Zároveň ale poslancům sdělil, že vláda trvá na tom, aby se rozpočet schvaloval na základě odhadu vývoje ekonomiky vycházejícího z červencové predikce ministerstva financí. "Osobně se domnívám, že situace bude mimořádně horší. Veškeré námitky, že by predikce měla být přepracována, příjmy sníženy, jsou námitky relevantní, ale nikdo netuší, o kolik a jak by to mělo být přepracováno. Vývoj v Evropě neumí totiž nyní předpovědět vůbec nikdo," uvedl Kalousek.

V případě, že by se v příštím roce ukázalo, že vývoj bude dramaticky horší, je podle ministra vláda připravena předložit do Poslanecké sněmovny novelu zákona o státním rozpočtu, která by reagovala na nový vývoj.

Rozpočet na rok 2012 schválený vládou počítá se schodkem ve výši 105 miliard korun při výdajích ve výši 1190 miliard korun. Sněmovna ho začne projednávat koncem října. Vláda v návrhu rozpočtu na základě prognózy z července počítá s tím, že ekonomika poroste v příštím roce o 2,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK