Koruna dopoledne posilovala vůči oběma hlavním světovým měnám

12.10.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. října (ČTK) - Česká měna dopoledne posilovala vůči oběma hlavním světovým měnám, výrazněji vůči dolaru. Kolem 10:30 koruna proti úterku k euru zpevnila o tři haléře na 24,76 Kč/EUR. Vůči dolaru se obchodovala na 18,01 Kč/USD, byla tak o 17 haléřů silnější, vyplývá z údajů serveru Patria Onlina.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka je koruna vůči euru dnes mírně silnější než v úterý. "Ministr financí Miroslav Kalousek označil prognózu růstu v příštím roce za mimořádně optimistickou. Ve světle posledních ekonomických zpráv z ČR a eurozóny by ale takové prohlášení nemělo nikoho překvapit," podotkl Vlk.

Vladimír Pikora z Next Finance míní, že kurz koruny k euru dnes bude čekat na vývoj v Evropě. "Všichni budou sázet na uklidnění situace na Slovensku, což posílí korunu," naznačil.

Maďarský forint a polský zlotý dnes začaly lehce negativně, maďarské měně se ale dopoledne už podařilo ztráty smazat a je na tom i lépe než v úterý, uvedl Vlk.

Euro kolem 10:30 zpevnilo na 1,3748 USD/EUR. Vlk připomněl, že v úterý pozdě večer slovenský parlament neschválil rozšíření záchranného fondu eurozóny (EFSF) a spolu s tím padla i slovenská vláda. To podle něj mělo přechodný negativní vliv na evropskou měnu. Zároveň se ale rychle začala rýsovat možnost nového hlasování už ve čtvrtek, poté co bude dohodnuta podpora s částí opozice, doplnil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK