Vláda s připomínkami schválila zavedení slev na mýtném

12.10.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. října (ČTK) - Vláda dnes s připomínkami schválila poslanecký návrh novely, která má zavést množstevní slevy na mýtném pro vozidla nad 3,5 tuny. ČTK to řekl Martin Novák z tiskového oddělení ministerstva dopravy, které návrh poslanců Václava Cempírka (TOP 09) a Radima Vysloužila (VV) podpořilo. Návrh počítá se zavedením slev v maximální výši 13 procent pro kamiony, které často využívají tuzemské dálnice.

Právě termín "často" je podle vládního webu zcela nedostatečným vysvětlením podmínek pro slevu. Připomínky k novele mělo i ministerstvo vnitra, kterému mimo jiné vadí , že zavedení slev na mýtném by znevýhodnilo provozovatele vozidel s dálničními známkami, pro které se žádné slevy nenavrhují.

S obdobným zavedením slev na mýtném počítá také novela, kterou připravilo ministerstvo dopravy. Na projednání ve vládě ale tato předloha ještě čeká. Návrh odpovídá dohodě ohledně mýtného, kterou uzavřelo ministerstvo dopravy se sdružením automobilových dopravců Česmad Bohemia, jejíž cílem bylo posílení konkurenceschopnosti českých dopravců na liberalizovaném evropském trhu. "Ministerstvo dopravy poslanecký návrh podpořilo, protože vlastní návrh by do začátku příštího roku nestihl projít legislativním procesem," uvedl Novák.

Množstevní slevy na mýtném jsou formou kompenzace tuzemským dopravcům za zvyšování cen mýtného. Sazby mýtného se naposledy zvyšovaly na začátku letošního roku. V průměru to bylo o 25 procent, čímž se výsledná cena za ujetý kilometr dostala na úroveň pěti korun. Stejným způsobem by se cena elektronického mýtného měla zvýšit i od příštího roku.

Podle generálního tajemníka sdružení Česmad Bohemia Martina Špryňara je současný poslanecký návrh jedinou možností, která umožní zavést systém slev od začátku příštího roku, tedy současně s plánovaným zvýšením sazeb mýtného. Ministerstvo dopravy u svého návrhu změny zákona očekávalo účinnost až od 1. července příštího roku a podle dopravců by takto pozdní zavedení slev znamenalo porušení dohod mezi nimi a ministerstvem. Pokud se poslanecký návrh dostane ještě v průběhu října do sněmovny a bude schválen v prvním čtení, je tu šance, že zbytek legislativního procesu včetně schválení Senátem a podpisu prezidentem by bylo možné stihnout ještě do konce roku, uvedl Špryňar.

Sociální demokracie ovšem návrh zřejmě nepodpoří, sdělil ČTK její předseda Bohuslav Sobotka. Podle něj by vedl k výpadku příjmů Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI), který už nyní trpí nedostatkem peněz na údržbu, opravy a výstavbu nových silnic. Na to podle předkládací zprávy na vládním webu poukázal i ministr vnitra Kubice. Autoři předlohy argumentují tím, že vliv na rozpočet fondu dopravy bude mít až výše slev, kterou stanoví ministerská prováděcí vyhláška.

Elektronické mýtné na dálnicích, rychlostních silnicích a vybraných silnicích prvních tříd se v Česku vybírá od počátku roku 2007. V současnosti ho auta nad 3,5 tuny platí na více než 1300 kilometrech. Jeho výnos využívá právě SFDI. V mýtném systému je nyní zaregistrováno víc než 570.000 vozidel s palubní jednotkou pro komunikaci s mýtnými branami.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK