Deutsche Telekom asi urychlí změny v řeckém podniku OTE

12.10.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 12. října (ČTK) - Deutsche Telekom se chystá urychlit změny v řecké telekomunikační společnosti Hellenic Telecommunications Organization (HTO), do které v roce 2008 investoval zhruba čtyři miliardy eur (asi 99 miliard Kč). Akcie řecké firmy ale od té doby oslabily zhruba o 84 procent a s tím Němcům klesla i hodnota investice.

Nová šéfka evropské divize Deutsche Telekom Claudia Nematová v rozhovoru s agenturou Bloomberg řekla, že řecký podnik je pro Deutsche Telekom jednou z hlavních součástí. Firmu OTE, jak je řecká součást na tamním trhu známá, proto hodlá rozvíjet.

Optimismus Nematové ale kontrastuje s nedávným komentářem finančního ředitele Deutsche Telekomu Timotheusem Höttgesem, který řekl, že případné další investice v Řecku jsou nejisté. Zdůvodňoval to dluhovou krizí, která začala právě v Řecku.

Ve hře je přitom osud největšího podniku, který má Deutsche Telekom mimo území Německa a Spojených států. Problémy má i v USA, kde vede spor kvůli plánovanému prodeji své součásti T-Mobile USA. Získat za ni chce zhruba 39 miliard dolarů (asi 710 miliard Kč).

Nematová se teď podle analytiků bude muset postarat o to, aby řecké firmě tolik neubývali klienti. Zároveň bude muset prosadit snížení platů a zřejmě dojde i na drastičtější opatření, jako je prodej majetku.

"Teď ale firmu OTE nikdo nekoupí, vzhledem k tomu, jak špatné je v Řecku ekonomické klima," podotkl analytik banky Citigroup Dimitri Kallianiotis. "Deutsche Telekom bude muset přiznat ztráty, nechat OTE zbankrotovat by ale nebylo rozumné," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK