Letiště prodloužilo zkušební provoz na krátkodobých parkovištích

12.10.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. října (ČTK) - Letiště Praha zatím definitivně nerozhodlo o způsobu zpoplatnění svých krátkodobých parkovišť. Letiště až do prosince prodloužilo zkušební provoz, který na parkovišti před terminály umožňuje automobilům v jednom dni pouze dva bezplatné vjezdy. ČTK to řekla mluvčí letiště Michaela Lagronová. Původně měl testovací provoz trvat od července do září. Podle provozovatelů taxislužeb byla dvouměsíční délka zkušebního provozu nedostatečná.

Letiště plánovalo zpoplatnit více než dva vjezdy před terminály v jednom dni, při třetím vjezdu auta je řidiči na parkovací kartu naúčtována stokoruna za půl hodiny parkování. Zatím jsou ale od poplatku osvobozeni řidiči, kteří se účastní testovacího provozu a kteří si za tímto účelem pořídili zkušební čipovou kartu. Cena této karty je 250 korun, což jsou podle letiště náklady na výrobu a distribuce zařízení.

Výsledky průzkumu, například kolikátý vjezd na plochu letištních parkovišť bude zpoplatněn a konečnou cenu vjezdu, letiště uvede až po zpracování výsledků kompletního zkušebního provozu, uvedla Lagronová. Setkání s představiteli letiště je naplánováno na polovinu prosince, potvrdil ředitel Halotaxi Jan Beťák. Na něm by podle něj mělo padnout rozhodnutí, zdali bude od taxikářů letiště požadovat kromě poplatků za vjezd i čtvrtletní paušální platby.

Podle letiště se testovacích čipových karet vydalo přes dva tisíce. Aktivně je ale používá zhruba jen 1500 uživatelů, z nichž zhruba 300 jich na plochu parkovišť vjíždí třikrát a vícekrát denně.

Původní termín testovacího provozu letiště zvolilo nevhodně, tvrdí provozovatelé taxislužby. Během prázdninových měsíců je poptávky po přepravních službách z letiště nízká. Létá totiž výrazně méně obchodníků, kteří jsou nejčastějšími klienty taxikářů. Lidé odlétající na dovolenou, kteří v létě byznys klientelu nahrazují, používají k dopravě na letiště většinou městskou hromadnou dopravu, řekl obchodní manažer Profi Taxi Daniel Michek. Rozšíření zkušebního období do prosince tak poskytne daleko přesnější statistiku využití krátkodobých stání ze strany taxikářů.

Od zavedení zpoplatnění si letiště slibuje zvýšení bezpečnosti, zajištění standardní kvality služeb v osobní přepravě a odstranění dalších nešvarů, kterých se někteří taxikáři dopouštějí. Hlavně chtějí zabránit tomu, aby taxikáři, pokud jim nepřichází klient, neudělali takzvané kolečko a nevjeli na parkoviště opakovaně, vysvětlil Beťák. Tato parkoviště totiž slouží jen ke krátkodobému zastavení a dosud nebylo možné se zde zdarma zdržovat déle než čtvrt hodiny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK