Americké akcie rostou, reagují na dohodu na Slovensku

12.10.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 11. října (ČTK) - Americké akcie dnes zahájily mírným vzestupem, který se postupně zrychloval a v polovině obchodování Dow Jonesův index získával na úterní závěr přes jedno procento. Trh reaguje růstem na to, že slovenské politické strany se dohodly na tom že schválí posílení pravomocí evropského stabilizačního fondu EFSF.

Dow Jones v poledne newyorského obchodování (18:00 SELČ) posílil o 1,1 procenta na 11.540 bodů. Širší index S&P 500 rostl o 1,4 procenta a index technologického trhu Nasdaq byl na 26216 bodech s přírůstkem 1,3 procenta.

Strany slovenské koalice pravého středu se dohodly s opozičním předákem Robertem Ficem, že nejpozději v pátek odhlasují v parlamentu termín předčasných voleb a vzápětí poté schválí posílení pravomocí EFSF. Slovenský parlament díky koaliční straně Svoboda a solidarita v úterý EFSF odmítl. Slovensko je tak jedinou zemí eurozóny, která blokuje posílení fondu určeného na pomoc v boji proti dluhové krizi.

"Vypadá to, že dnes nejsou špatné zprávy, takže můžeme jít nahoru. V tuto chvíli se to jeví tak, že Evropa krizi minimálně zadržela," řekl agentuře Reuters analytik chicagské firmy FuturePath Trading Frank Lesh.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK