ŽDB Group se rozdělí na několik samostatných společností

08.11.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bohumín 8. listopadu (ČTK) - Hutní podnik ŽDB Group se od 1. ledna rozdělí na několik samostatných společností. Odborový předák ŽDB Jiří Jaškovský ČTK řekl, že to dnes odborářům oznámilo vedení firmy. Jaký to bude mít vliv na zaměstnanost v podniku, se zatím neví, odboráři se však obávají velkého propouštění. Vedení podniku situaci odmítlo komentovat. Poradkyně představenstva Petra Říhová pouze sdělila, že se médiím nebude vyjadřovat.

V ŽDB už od konce října trvá stávková pohotovost, kterou odbory vyhlásily kvůli neplnění kolektivní smlouvy pro letošní rok. Odborům také vadí, že z organizačních důvodů dostalo v posledních týdnech výpovědi asi 200 zaměstnanců. Podnik měl dosud zhruba 2400 pracovníků.

"Je to zklamání. Ještě v letošním roce akcionáři slibovali, že chtějí vybudovat z ŽDB moderní evropskou firmu. Moderní evropská firma nevzniká, naopak se podnik začal tříštit," řekl Jaškovský. Uvedl, že vzniknou tři nové akciové společnosti Viadrus, Drátovenství a Energetika, které budou do budoucna fungovat samostatné. "Nikdo dnes není schopen říct, v jaké podobě a zda vůbec značka ŽDB přežije do budoucna," řekl odborář.

Hutní společnost ŽDB Group vyrábí široký sortiment výrobků - ocelové dráty, kotle, radiátory, lana, odlitky nebo pružiny. Více než polovinu výrobků vyváží. Loni dosáhla ŽDB Group rekordního zisku 958 milionů korun a celkových tržeb 5,6 miliardy korun, což bylo o 16 procent více než v předcházejícím roce.

Vlastimil Vyplel jpt

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK