Dánská premiérka proti tlakům Merkelové na rychlou změnu smluv EU

17.11.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 17. listopadu (ČTK) - Sílící požadavky německé kancléřky Angely Merkelové na centralizaci rozhodování v eurozóně prostřednictvím změn smluv o Evropské unii dnes diplomaticky odkázala do náležitých mezí nová dánská premiérka Helle Thorningová-Schmidtová. Ta zdůraznila, že v dnešní situaci musí mít přednost urychlené řešení dluhové krize před změnami dlouhodobějšího charakteru.

"Diskutovali jsme o změnách smlouvy, jimiž je německá kancléřka z dobrých důvodů pohlcena," řekla dánská premiérka na společné tiskové konferenci s Merkelovou. "Důležité ale je, abychom se nejprve zaměřili na řešení krize, a až později diskutovali o tom jak zajistit více disciplíny," dodala předsedkyně vlády podle agentury Reuters. Jakékoli změny smluv by podle ní ale měly mít "úzké zaměření", nejlépe jen na země eurozóny, k nimž Dánsko nepatří.

Merkelová zdůrazňuje nutnost změn ve smlouvě o EU v poslední době velmi často, naposledy ve středu při návštěvě irského premiéra Endy Kennyho. Argumentuje dokonce tím, že převod některých pravomocí do Bruselu je klíčem k řešení dluhové krize, třebaže podle ekonomů to může mít vliv až v delší perspektivě.

"Jsem přesvědčena, že jedině politické řešení může tuto situaci vyřešit," prohlásila Merkelová dopoledne na průmyslové konferenci v Berlíně. "Průlom do nové Evropy nastane jen tehdy, když změníme naše smlouvy," uvedla.

Merkelová řekla, že změny, proti nimž vzhledem k praktickým obtížím kolem sjednávání a přijímání ve všech zemích EU řada států vystupuje, mohou být jen minimální. Záleží jí hlavně na tom, aby evropské instituce mohly zasahovat do národních rozpočtů v případě porušení unijních pravidel pro deficity. "Může to být omezeno na země eura a lze do udělat ve formě protokolu. Byla by to jen velmi omezená změna smluv," řekla Merkelová.

Kancléřka však také vyzvala k další integraci v rámci celé EU. "Existuje řada dobrých důvodů k další integraci 27 zemí EU," uvedla a poukázala na napětí mezi eurozónou a těmi členy EU, které eurem neplatí.

V pátek navštíví Německo britský premiér David Cameron, jehož vláda vystupuje proti sílícím integračním a centralizačním plánům Berlína. Londýn nyní důrazně odmítá celoevropské zavedení daně z finančních transakcí, jejíž výnosy by plynuly přímo do Bruselu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK