Válcovna hutní společnosti ŽDB Group ukončila výrobu

21.11.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bohumín (Karvinsko) 21. listopadu (ČTK) - Válcovna hutní společnosti ŽDB Group dnes ukončila výrobu. Všech 160 lidí, kteří tam pracovali, postupně dostává výpovědi. ČTK to řekl odborový předák ŽDB Jiří Jaškovský.

"Zaměstnanci neodcházejí v jednom termínu, ale postupně. Někteří tam ještě zůstanou a budou provádět demontáž zařízení. Poslední by měli odejít k poslednímu březnu," řekl Jaškovský.

Vedení společnosti, které s novináři nekomunikuje, před dvěma týdny oznámilo odborářům, že se ŽDB Group od 1. ledna rozdělí na několik samostatných společností. Odboráři se obávají, že to přinese velké propouštění. Ve společnosti už v posledních měsících dostalo výpovědi celkem asi 200 lidí. Neví se ani, jak a zda vůbec bude dál existovat značka ŽDB. "Nezlobte se, ale nic vám k tomu nemohu říct," řekla dnes ekonomická ředitelka firmy Dagmar Orszuliková.

Vladana Piskořová z Úřadu práce v Ostravě řekla, že informace o hromadném propouštění v Bohumíně úřad nemá. "Šlo o ukončení provozu válcovny, ale nebylo to ve fázi hromadného propouštění. Některým lidem skončily smlouvy na dobu určitou nebo skončili dohodou, někteří třeba přejdou jinam nebo mohou jít na nemocenskou, takže do evidence úřadu přijdou později," řekla Piskořová. Dodala, že lidé se na úřad práce nemusí hlásit také proto, že pokud dostali odstupné, nedostanou stejně hned podporu v nezaměstnanosti.

Jaškovský už dříve řekl, že samotnému rozhodnutí o uzavření válcovny se odboráři nediví. "Několik let přinášela obrovské ztráty, za poslední léta až 360 milionů korun. Tam nebyla žádná perspektiva," řekl Jaškovský. O další osud podniku ale mají odboráři velké obavy.

V ŽDB už od konce října trvá stávková pohotovost, kterou odbory vyhlásily kvůli neplnění kolektivní smlouvy pro letošní rok. Na začátku měsíce ale vedení firmy slíbilo, že lidé během listopadu peníze dostanou. O případném odvolání stávkové pohotovosti budou tento týden jednat odboráři na konferenci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK