Volkswagen napřesrok čeká obtížnější podmínky na trhu

21.11.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Wolfsburg 21. listopadu (ČTK) - Německá automobilka Volkswagen v příštím roce očekává obtížnější podmínky na trhu. Letos se však její zaměstnanci v Německu mohou těšit na rekordní prémie. Vyplývá to podle agentury DPA z rozhovoru generálního ředitele VW Martian Winterkorna pro německý list Handelsblatt.

Winterkorn potvrdil, že Volkswagen hodlá v letošním roce poprvé prodat více než osm milionů vozů. Upozornil však, že příští rok bude "podstatně náročnější". "V Evropě očekáváme pokles trhu," dodal.

Winterkorn nicméně počítá s pokračujícím růstem poptávky ve Spojených státech a Číně. V USA chce Volkswagen svůj prodej během tří let zdvojnásobit na více než 400.000 vozů ročně.

Letošní dobré výsledky Volkswagenu by měly zaměstnancům jeho šesti západoněmeckých továren zajistit rekordní prémie. Mezi těchto téměř 100.000 zaměstnanců je totiž podle kolektivní smlouvy rozdělováno deset procent provozního zisku klíčové značky VW. Za loňský rok dostali tito zaměstnanci prémii 4000 eur (přes 100.000 Kč), napsala agentura DPA.

Volkswagen, jehož součástí je česká Škoda Auto, je největší automobilkou v Evropě. Do roku 2018 se hodlá stát největším výrobcem automobilů na světě. Provozní zisk Volkswagenu za letošní první tři čtvrtletí meziročně stoupl o 86 procent na devět miliard eur (zhruba 230 miliard Kč) díky silnému růstu prodeje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK