Cena vody na Semilsku vzroste v příštím roce o 13 pct. na 81 Kč

22.11.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Turnov (Semilsko) 22. listopadu (ČTK) - O rekordních 13 procent zdraží od Nového roku voda na Semilsku. Důvodem jsou masivní investice do obnovy infrastruktury, kvůli kterým Vodohospodářské sdružení Turnov (VHS) zvyšuje cenu o devět procent. Další čtyři přidá zvýšení sazby DPH z deseti na 14 procent. Cena vodného a stočného tak na Semilsku stoupne ze 72 korun na 81,30 Kč za metr krychlový. ČTK o tom dnes informoval předseda rady VHS Milan Hejduk. Zdražení vody bude nejvyšší za posledních několik let. Pro letošní rok cena stoupla o 3,2 procenta.

Sdružení, které zásobuje vodou obyvatele 22 měst a obcí na Semilsku, dokončilo nedávno téměř miliardový projekt Čistá Jizera. Ten z velké části vyřešil problémy s kanalizací, vodovody a čistěním odpadních vod v Turnově, Semilech, Lomnici nad Popelkou, Jilemnici a Rokytnici nad Jizerou. Realizace projektu stála dohromady 950 milionů korun, z toho 540 získalo VHS z Operačního programu Životní prostředí. Zbytek zaplatila města a VHS. Sdružení ale potřebuje další peníze na obnovu dalšího majetku, protože infrastruktura v regionu je kvůli nedostatečné péči v minulém století značně zanedbaná.

"Příští rok bude navíc pravděpodobně jedním z posledních, kdy bude možné získat dotace z evropských fondů na dlouhodobě připravované klíčové akce, což přinese další povinnost vysoké míry spolufinancování," vysvětlil Hejduk. Připraveny jsou podle něj žádosti o dotace na výstavbu vodovodů a kanalizace v Malé Skále, na čistírnu odpadních vod a kanalizaci v Rovensku pod Troskami nebo na rekonstrukci centrální úpravny vody u Semil. Souběžně se ale dokončuje intenzifikace čističky a dostavba kanalizace v Tatobitech nebo kanalizace v Ohrazenicích. "Začne výstavba vodovodů v Semilech, rekonstrukce vodojemu u hradu Trosky a řada dalších akcí," dodal Hejduk.

Vodohospodářské sdružení Turnov je zatím v Libereckém kraji první organizací, která o nových cenách vody pro příští rok rozhodla. Do konce listopadu by měl znát ceny také největší dodavatel Severočeská vodárenská společnost, tam se spekuluje o zdražení zhruba desetiprocentním. Ze 75,20 Kč by měla cena stoupnout nejvýše na 84 korun. SVS smí podle dohody zvýšit cenu nejvýše o 7,5 procenta, další čtyři přidá DPH. Jasno o ceně není zatím ani ve Frýdlantské vodárenské společnosti, která zásobuje Frýdlantských výběžek. "O cenách se bude jednat až v polovině prosince," řekl dnes ČTK předseda představenstva a frýdlantský starosta Dan Ramzer.

Vývoj cen vody Vodohospodářského sdružení Turnov 2010 2011 2012 vodné 39,16 40,14 45,18 stočné 30,61 31,84 36,14 celkem 69,77 71,99 81,32

cena v Kč včetně DPH

zdroj: VHS Turnov

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK