Je trvalý příkaz na posílání peněz nejlepší?

22.10.2003 | , Finance.cz
FinTriky


Pravidelně ve stejném čase platíte jednu a tu samou částku a už vás to nebaví? Nebylo by možná lepší si místo hotovosti zavést nějaké automatické placení? Pokud máte účet u nějaké banky, poradíme vám jak na to...

Téma tohoto týdne: Pět způsobů jak poslat peníze

Možností jak někomu poslat peníze je spousta a záleží jen na vás, jaký způsob vyberete. Dnes jsme pro vás vybrali trvalý příkaz. Pokud máte zřízen bankovní účet, máte vyhráno. Pokud účet nemáte ale chcete si ho zřídit, zabere vám to jen více času.

Jak si bankovní účet zřídit?

Stačí zajít do vámi vybranné banky, mít sebou dva doklady, mít 18 a více let a počítat s počátečním vkladem.
Cenově vás zřízení "sporožirového účtu" nebude stát ani korunu, pokud tedy do toho nebudeme počítat počáteční vklad cca 100 Kč. U zřízení "běžného účtu" (pro podnikatele) však banka vyžaduje vyšší počáteční vklad okolo 1000 Kč. Za zrušení "sporožirového" i "běžného" účtu zaplatíte okolo 300 Kč.

Jaké formy bezhotovostního styku vlastně jsou?

  • Úhradová (jedná se o platby z příkazu plátce)
  • Inkasní (jedná se o platby z příkazu příjemce)

Jaké formuláře trvalých příkazů můžete použít?

Trvalý příkaz k platbě SIPO, trvalý příkaz k úhradě a trvalý příkaz k inkasu. Jejich vyplnění bývá obdobné. Prostřednictvím aplikace Internetového bankovnictví můžete provádět také trvalé příkazy k regulaci zůstatku. Pomocí nich můžete na Vašem účtu udržovat optimální zůstatek zasíláním nadbytečných prostředků na zvolený účet, případně doplňovat prostředky z účtu v ostatních bankách v České republice. Trvalým příkazem k regulaci zůstatku můžete převádět nadbytečné prostředky například na termínovaný vklad.

Co musíte ve speciálním formuláři banky vyplnit?

  • název banky a její pobočku (pokud nemáte formulář přímo od banky),
  • datum splatnosti, bankovní spojení (číslo účtu) a kód banky plátce,
  • bankovní spojení a kód banky příjemce,
  • částku v příslušné měně
  • symboly platby (variabilní, konstantní a specifický symbol).

 

Ze symbolů musí být vyplněn jen konstantní symbol, který označuje druh platby. Pokud symboly neznáte, pracovnice banky je doplní za Vás. Variabilní a specifický symbol slouží k bližší identifikaci platby. Často se používá rodné číslo nebo IČO společnosti. Příjemce potom pozná, že je platba zrovna od vás. Pro ještě bližší identifikaci platby slouží kolonka údaj pro vnitřní potřebu příkazce, zde může být například poznámka "nájem za 10/2003" a vy pak hned víte, co jste tímto příkazem platili nebo inkasovali. 


Trvalý příkaz má však i odlišnosti

Odlišnost trvalých příkazů je v tom, že tato platba nebo inkaso je opakující se (trvalé), a to až do doby než ho zrušíte. Zde se ještě zadává datum od kdy platí a může se i stanovit k jakému datu bude trvalý příkaz zrušen.
 

Fintrik: Než se však rozhodnete pro posílání peněz prostřednictvím "trvalého příkazu", nechte si poradit přímo od pracovníků v bance. Je to zdarma a může se vám to i vyplatit!

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky