Akcie v Tokiu zahájily týden růstem, zpevnilo také euro

28.11.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 28. listopadu (ČTK) - Akcie na burze v Tokiu zahájily týden růstem, k němuž hodně přispěla zpráva, že se Mezinárodní měnový fond chystá k masivní pomoci Itálii. Ze stejného důvodu zpevnilo také euro, i když ve výraznějším růstu mu pak zabránily informace, které obsah původní zprávy relativizovaly.

Hlavní index Nikkei 225 připsal 127,48 bodu a obchodní den uzavřel růstem v rozsahu 1,56 procenta na hodnotě 8287,49 bodu. Přerušil tak sérii pěti ztrátových dnů v řadě a zároveň se odpoutal od nejnižších úrovní za 2,5 roku. Podobně širší index Topix vzrostl o 1,29 procenta na 715,70 bodu.

Italský list La Stampa o víkendu napsal, že MMF by mohl Itálii poskytnout pomoc až 600 miliard eur (asi 15,6 bilionu Kč). To by bylo víc, než fond může v současné době sám poskytnout. Zdroj agentury Reuters sice připustil, že kontakt mezi Římem a MMF se zintenzivnil, případná forma pomoci je ale prý nejasná.

K růstu akciového trhu ale přispěla i předběžná statistika o vývoji maloobchodních tržeb v USA za minulý víkend, který zahrnuje takzvaný černý pátek. Ten je hned po čtvrtečním Dni díkůvzdání a považuje se za začátek vánoční sezony. Organizace National Retail Federation uvedla, že obchodníci za prodloužený víkend utržili rekordních 52,4 miliardy dolarů (asi bilion Kč), což je o 16,4 procenta více než loni.

Na devizových trzích se zvyšoval kurz eura, jemuž pomohly zprávy ohledně Itálie. Vyhlídky společné evropské měny ale podle analytiků stále nejsou příliš dobré a patrně se nezlepší, dokud nebudou spekulace o chystané pomoci Itálii potvrzeny. Za růstem kurzu eura tak zatím stojí hlavně technické faktory.

Euro k dolaru přidalo 0,6 procenta na 1,3331 USD, nicméně od konce října, kdy kurz vystoupil až nad 1,42 USD, už euro oslabilo zhruba o sedm procent. Dolar k jenu o 0,2 procenta oslabil a pohyboval se kolem 77,62 JPY, dolarový index klesl o 0,7 procenta na 79,109 bodu. Index vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK