Koruna dopoledne zpevnila na 25,87 Kč/EUR a 19,37 Kč/USD

28.11.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. listopadu (ČTK) - Česká měna v úvodu týdne korigovala výrazné páteční ztráty vůči oběma hlavním světovým měnám, když v pátek prolomila úroveň 26 korun za euro, a dostala se tak na nejslabší úroveň od června 2010. Kolem 10:45 si k euru proti pátku polepšila o 13 haléřů na 25,87 Kč/EUR a vůči dolaru zpevnila o 23 haléřů na 19,37 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Nový týden začal na trzích optimisticky a rizikovým aktivům se daří, středoevropské měny posilují a koruna se vrací pod úroveň 26 korun za euro, uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk. "V rámci regionu se nejvíce sleduje Maďarsko, kde po snížení ratingu a nárůstu tlaku na forint bude zřejmě následovat zvýšení sazeb," dodal.

Podle Vladimíra Pikory z Next Finance dnes budou trhy čekat na to, zda Itálie dostane zahraniční pomoc. Pokud se tak stane, koruna posílí. Z technického hlediska je česká měna už přeprodaná a dále by oslabovat neměla. To bude psychologické tlaky na oslabení brzdit.

Euro kolem 10:45 posílilo na 1,3364 USD/EUR. Pozitivním vlivem byla zpráva o začátku vánočních nákupů v USA. Ty byly podle odhadů údajně rekordní, a dávají tak šanci na pokračování solidních čísel z USA, konstatoval Vlk.

Důležité podle něj byly i víkendové zprávy z eurozóny. Jednak se přiblížily změny posilující integraci - údajně už začátkem příštího roku má vstoupit v platnost nový Pakt stability zaručující přísnou fiskální regulaci. Navíc se v tisku objevily zprávy o rozsáhlé úvěrové pomoci Mezinárodního měnového fondu (MMF) Itálii. Fond ovšem později jednání s Itálií odmítl, poznamenal Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK