Euro stouplo díky nadějím na řešení dluhové krize

28.11.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 28. listopadu (ČTK) - Euro dnes výrazně posílilo vůči americkému dolaru díky nadějím na pokrok při řešení dluhové krize v eurozóně. Investoři však podle agentury Reuters zůstávají opatrní a příliš nesázejí na to, že politici přijdou s ráznými opatřeními.

Jednotná evropská měna vůči dolaru stoupla o 1,1 procenta na 1,3373 USD. Zájem o euro podpořila novinová zpráva o tom, že Mezinárodní měnový fond (MMF) plánuje rozsáhlou finanční pomoc pro Itálii. Fond ale tuto informaci popřel. "Po trzích se nadále šíří šeptanda o řešení (dluhové krize)," uvedla analytička Camilla Suttonová ze společnosti Scotia Capital.

Ministři financí eurozóny budou v úterý hledat východiska z dluhové krize. Na jejich jednání naváže ve středu schůzka ministrů financí celé Evropské unie. Příští týden se pak uskuteční summit EU.

Pozornost investorů se nyní soustředí na aukce státních dluhopisů v eurozóně. "Euro vypadá velmi zranitelně," uvedla analytička Jane Foleyová z firmy Rabobank. Dodala, že vývoj kurzu jednotné evropské měny bude záviset na výsledcích těchto aukcí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK