Ceny ropy prudce stouply kvůli obavám ohledně dodávek

28.11.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 28. listopadu (ČTK) - Ceny ropy dnes prudce stouply kvůli obavám ohledně dodávek z Blízkého východu. Americká lehká ropa WTI zdražila o téměř čtyři dolary, takže se dostala nad 100 dolarů za barel. Později ale o část zisků přišla a vrátila se pod stodolarovou hranici.

Cena severomořské ropy Brent stoupla o více než tři dolary na 109,49 dolaru za barel, poté se vrátila ke 109 dolarům. "Napětí kolem Íránu a spekulace o evropském zákazu íránské ropy vyvolávají obavy ohledně problémů s dodávkami," uvedl analytik Christophe Barret ze společnosti Crédit Agricole.

Pozornost trhu se soustředí rovněž na dluhovou krizi v eurozóně. Náladu investorů podpořila novinová zpráva o tom, že Mezinárodní měnový fond (MMF) plánuje rozsáhlou finanční pomoc pro Itálii. Fond ale tuto informaci později popřel.

Podle analytika Oliviera Jakoba ze společnosti Petromatrix by bojkot íránské ropy mohl prohloubit ekonomické problémy eurozóny. "Vyšší cena ropy, kterou bude Evropa muset (v případě embarga) platit, přispěje ke zhoršení evropské ekonomické krize," řekl Olivier.

Euro dnes díky nadějím na řešení dluhové krize v eurozóně výrazně posílilo vůči americkému dolaru. Slabší dolar zlevňuje ropu z pohledu držitelů ostatních měn.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 109,00 106,40 New York - Nymex WTI leden 99,25 96,77

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK