Francouzský soud zrušil vládní zákaz pěstování GM kukuřice

28.11.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 28. listopadu (ČTK) - Francouzská státní rada, která je nejvyšším soudem v zemi, dnes zrušila jako neodůvodněný vládní zákaz pěstování a používání geneticky modifikované (GM) kukuřice. Soud se ve svém rozhodnutí odvolal na zářijový výnos Evropského soudního dvora, podle něhož založila Francie své moratorium na pěstování této plodiny na chybné legislativě.

"Vzhledem k důsledkům rozhodnutí Evropského soudního dvora státní rada shledala, že ministerstvo zemědělství nemůže odůvodnit svou pravomoc k vydání tohoto výnosu, protože nepodalo důkaz o existenci zvláště vysokého rizika pro zdraví a životní prostředí," uvedl soud podle agentury Reuters.

Zákaz pěstování se týkal kukuřice MON810, kterou vyvinula americká firma Monsanto a která odolává larvám zavíječe. Až do loňska to byla jediná GM plodina, která se mohla v Evropské unii komerčně pěstovat.

Evropská veřejnost je pod vlivem kampaní zelených aktivistů vůči geneticky modifikovaným organismům (GMO) nejpodezřívavější z celého světa. Evropské ani světové instituce však po desetiletích jejich pěstování nenalezly žádné důkazy jejich rizikovosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK