Pražská burza posílila o dvě procenta, Erste dokonce o devět

28.11.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. listopadu (ČTK) - Pražská burza na začátku týdne posílila, ačkoliv méně než hlavní evropské trhy. Hlavní index PX stoupl o 1,93 procenta na 859,3 bodu, zejména díky růstu bankovních akcií. Erste Group Bank získala skoro devět procent. Výrazný růst měly i akcie těžařské firmy NWR, pojišťovny VIG a mediální společnosti CME.

Přestože pražská burza dnes přidala solidní dvě procenta, dočkala se výrazně menšího růstu než západoevropské trhy, podotkl Josef Němý z Komerční banky. Hlavním důvodem byl podle něj fakt, že velké emise ČEZ a Telefonica ČR posilovaly jen mírně. Akcie ČEZ stouply o 0,70 procenta na 723 korun a Telefóniky O2 o 0,16 procenta na 386,70 koruny.

Nejvíce dnes posílily akcie Erste Bank, a to o 8,93 procenta na 313,50 koruny. Titul přitom od začátku listopadu propadl o přibližně 28 procent, upozornil Pavol Mokoš z Patria Direct. Banka dnes oznámila, že uzavřela první smlouvy se dvěma investičními fondy Societate de Investitii Financiare (SIF) o koupi více než šestiprocentního podílu v rumunské Banca Comerciala Romana (BCR) proti platbě v hotovosti a proti vydání nových akcií. Obchodování s novými akciemi bude zahájeno dnes na burzách ve Vídni, Praze a Bukurešti. Nové akcie mají nárok na dividendu za obchodní rok 2011.

Index PX táhly vzhůru významně i akcie Komerční banky, které uzavíraly dražší o 1,08 procenta na 3083 korunách, podle Mokoše se tak vzdalují psychologické hranici 3000 korun.

Výrazně dnes zdražily i další cenné papíry. Akcie NWR o 4,44 procent na 131,60 koruny, VIG o 4,33 procenta na 660 koruny a CME o 3,94 procenta na 152,90 koruny.

Největší ztrátu dnes naopak utrpěly akcie technologické firmy KIT digital, a to 5,58 procenta na 179,40 koruny.

"Západoevropské akciové trhy začaly nový týden silným růstem, který živí hlavně spekulace o nových opatřeních v boji proti dluhové krizi. Během dne se sice nepotvrdily úvahy o společném dluhopisu pěti elitních zemí eurozóny nebo o rozsáhlé pomoci MMF Itálii, začínají se ale rýsovat obrysy záchranného fondu a akcie proto rozšiřují své zisky. Pozitivní zprávy navíc přišly z USA, kde byly maloobchodní tržby na Den díkuvzdání nečekaně silné," dodal Němý.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK