O partnerství při prodeji majetku ČD se uchází pět zájemců

06.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. prosince (ČTK) - České dráhy obdržely pět žádostí o účast na prodeji zbytného majetku. Žádosti podalo celkem pět společností a sdružení společností. ČTK to řekl mluvčí Českých drah Radek Joklík. Mezi zájemci o zakázku, kterou ČD odhadly na 90 milionů, jsou například společnosti KPMG ČR, Deloitte Advisory, PricewaterhouseCoopers, Jones Lang LaSalle s Českou spořitelnou či Grant Thornton Advisory.

"Zájem pěti subjektů jasně dokazuje, že bylo výběrové řízení vypsáno dle zákona, zcela transparentně a nediskriminačně," uvedl Joklík s tím, že dopravce zaznamenal hlasy, že by výběrové řízení mohlo být ušito na míru konkrétní společnosti. To ale dráhy popřely.

Transparentnost tohoto řízení zpochybnil například šéf Svazu odborářů služeb a dopravy (SOSaD) Jaromír Dušek. Poukazoval mimo jiné na zbytečně přísná kvalifikační kritéria, která většinu menších tuzemských společností vyloučí.

Všechny podané žádosti výběrová komise označila za řádně předložené, řekl Joklík. V další fázi výběrového řízení budou České dráhy zkoumat splnění kvalifikačních kritérií jednotlivých žadatelů. To by podle Joklíka mohlo být hotové v průběhu prosince, aby ještě před začátkem nového roku dráhy mohly zájemce vyzvat k podání nabídek.

České dráhy chtějí prostřednictvím vybraného partnera prodat celkem 4500 nepotřebných budov a 14.000 pozemků. Skutečnou cenu prodávaných nemovitostí má podle Českých drah stanovit až vítěz výběrového řízení. Ten zároveň vypracuje prodejní strategii zbytného majetku a následně zajistí samotný prodej. Provize z prodeje bude záviset na konečné výši dohodnutých cen, uvedl dopravce.

Prodej drážních domků a ostatního drobného majetku, se kterým by dráhy chtěly začít hned po ukončení výběrového řízení na zprostředkovatele, se uskuteční formou takzvaného "balíčkového prodeje". Jde o metodu, kdy se neprodávají jednotlivé budovy, ale vždy určitý celek budov a pozemků. Dopravce se tak vyhne situaci, kdy si kupující vyberou jen nejlukrativnější majetek a zbytek by poté drahám zůstal. Stejným způsobem se zbytného majetku nedávno zbavil i německý národní dopravce Deutsche Bahn, uvedly České dráhy.

Přehled podaných žádostí o účast na prodeji majetku

1. KPMG Česká republika, s.r.o. ve sdružení se společností CLANROY a.s. 2. PricewaterhouseCoopers Česká republika, s.r.o. ve sdružení se společností KNIGHT FRANK, spol. s r.o. 3. Deloitte Advisory s.r.o. ve sdružení se společností Patria Corporate Finance a.s. 4. Sdružení společností Erste Corporate Finance, a.s., Česká spořitelna, a.s., JONES LANG LASALLE, s.r.o. a RSM TACOMA a.s. 5. Grant Thornton Advisory s.r.o.

Zdroj: České dráhy

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK