Lovochemie chce investovat miliardu Kč do fluidního kotle

09.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lovosice (Litoměřicko) 9. prosince (ČTK) - Lovosická Lovochemie chce v příštích letech masivně investovat do obnovy technologií, z nichž nejrozsáhlejší by měla být náhrada uhelné kotelny fluidním kotlem zhruba za miliardu korun. Na setkání se zástupci samospráv to dnes řekl ředitel firmy Petr Cingr. Jeden scénář počítá s přestavbou do roku 2014, druhý kolem roku 2016.

Dvojici spřízněných firem Lovochemie a Preol se prý zatím vede velmi solidně a problémy s odbytem zatím nepociťují, což je prý ideální čas na investice. Část spalovaného uhlí chtějí v budoucnu nahradit řepkovým šrotem, který zbývá v Preolu od výroby bionafty. Ve výhledu je i obměna nejstarších technologií na výrobu hnojiv, Preol zase chce účinněji řešit zápach z výroby.

Největší plánovanou investicí je zatím obměna kotelny, kterou by měl nahradit jeden velký fluidní kotel. "Z hlediska výkonu bude stejný, ale účinnější, zrovna tak i následné procesy, takže budeme potřebovat i méně páry," řekl ČTK Cingr. Fluidní kotle mívají vysokou účinnost, zhruba 40 až 45 procent. Ve výsledku by to mělo dál snížit spotřebu uhlí a snížit emise. Do menších opatření dala firma jen letos asi 200 milionů korun, třeba do nových zásobníků na čpavek nebo zařízení na dílčí eliminaci hluku a emisí.

Lovochemie, která vyrábí hlavně hnojiva, loni utržila 4,4 miliardy a zisk dosáhl 364 milionů korun. Preol utržil předloni 2,8 miliardy korun při zisku 147 milionů. Obě firmy vlastní Babišův Agrofert. Odhadované náklady na fluidní kotel jsou kolem jedné miliardy korun. Když na něj firma získá dotaci, hotový má být kolem roku 2014, když ne, počítá se s ním až po roce 2016. Tehdy už bude rekonstrukce kotelny nezbytná, protože by se měly zpřísnit emisní limity.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK